Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството отново обвини уволнения служител за текстовете за уседналостта

07 април 2017, 11:45 часа • 1551 прочитания

Финалният вариант на проекта за уседналост, който беше качен за обществено обсъждане, не е бил съгласуван с министъра на правосъдието.

Това заяви днес зам.-министърът на правосъдието Деница Митрова в изявление по повод оттегления проект за изборни промени, ограничаващи изборните права на българите в чужбина.

До този момент от ведомството отказваха да коментират твърденията на чиновника Любомир Талев, който беше отстранен от работа с мотива, че самоволно е качил проекта с цел злепоставяне. Той отрече това като абсурдно и разказа как за промените е настоял лично президентът на среща на "Дондуков 2", на която са присъствали и Митрова, и правосъдният министър Мария Павлова.

„От името на Министерството на правосъдието заявявам ясно и категорично, че проектът за закона е готвен от експерти към министерството и впоследствие е обсъден с правния съвет към президента. Законопроектът бе качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на дирекция „Съвет по законодателството“ (Талев - б.р.) в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 г. и без да бъдат изпълнени мои разпореждания за редакцията на текстовете, касаещи изборните права на българските граждани“, заяви още Митрова, цитирана от "Фокус".

По думите й става въпрос именно за пълните текстове, регламентиращи тези права да са в унисон с разпоредбите на чл. 350 и 396 от действащия Изборен кодекс, които се отнасят до уседналостта на български граждани, както в България, така и на територията на всички държави членки на ЕС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес