Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан размаха пръст за новините на турски след два дни мислене на декларация

08 декември 2014, 13:11 часа • 28242 прочитания

След като още през миналата седмица Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ) говориха за бъдещето на правителството и в рамките на този разговор беше постигната договорка новините на турски език да бъдат махнати от ефира на БНТ1 и да отидат при БНТ2, лидерът на ДПС Лютви Местан се сети да възрази.

Според декларация на ДПС, която самият Местан прочете, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са се намесели в независимостта на медиите.

Как така една или две партии ще определят програмната политика на една независима медия? Това е нарушение на Закона за радио и телевизия! Къде е СЕМ - спи ли, възмути се Местан.

По думите му това не е единичен случай на политическа намеса в работата на независима структура. Местан даде пример как е била сформирана парламентарна комисия за наблюдение на ДКЕВР, който бил независим регулатор. Той се възмути, че комисията е била оглавена от представител на Патриотичния фронт.

Лютви Местан каза, че се поправя и че вече не смята, че коалицията на РБ с ПФ била идеологически разнородна и несъвместима. Вие сте си лика-прилика, време е да се осъзнаете, извика патетично водачът на ДПС от трибуната на парламента.

Лидерът на ДПС не пропусна да засегне и болезнената тема "Южен поток". "Позицията на ДПС по „Южен поток” не може да се промени", обясни Местан, припомняйки, че този проект можеше да се реализира в пълното съответствие с международното право. "Основният проблем на „Южен поток” е в това, че България не можа да изработи ясна позиция по този въпрос”, заяви Местан и допълни, че позициите са се лутали от едната крайност – от  строеж на проекта въпреки Европейската комисия до спиране на проекта. "Ако искаме този проект да се реализира, време е да изработим ясна национална позиция", каза още Лютви Местан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес