Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мария Габриел: България трябва да говори в един глас

09 юли 2023, 18:28 часа • 3791 прочитания

"Междувременно трябва много ясно да го кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас, както го правят парламентът, изпълнителната и предизентската институция. Това ми се иска да се случва. Ние сме силни, когато говорим в един глас", каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в "120 минути" по бТВ.

Според нея посещението на Зеленски е един много силен знак, че на България се гледа като на доверен и предвидим партньор и междувременно на това, че новото правителство може да носи отговорност. ОЩЕ: Денков и Габриел приеха Зеленски, говориха за сигурност и отбрана (СНИМКИ)

Тя коментира и думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че критиките към президента Радев целят да отклонят вниманието от поетите ангажименти към Зеленски. 

"Позволете ми да кажа, че уважавам президентската институция и вицепрезидента Йотова. На мен много би ми се искало, когато в публичното пространство се казват думи, да не дават идея, че е свързано с дезинформация", смята Габриел. ОЩЕ:  Илияна Йотова: Критиките към президента целят да отклонят вниманието от поетите ангажименти към Зеленски

Тя подчерта, че българското правителство говори в един глас. Габриел бе категорична, че каквото и да е поискано от Украйна, водещ ще бъде принципът за защита на сигурността на страната. "Предстои да бъде направен анализ, да се види как ще бъде отговорено на исканията на украинската страна", каза външният министър. ОЩЕ: Денков категоричен: Няма да дадем нищо на Украйна, което би застрашило нашата сигурност

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес