Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова нападна депутати заради промени в Закона за личната помощ

27 ноември 2018, 11:26 часа • 3077 прочитания

Ако искате, направо премахнете законопроекта за личната помощ, ядоса се омбудсманът Мая Манолова по време на второто четене на проектозакона в парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде БГНЕС.

Оказа се, че има поредна недомислица - според омбудсмана заделените средства за социално подпомагане ще стигнат до 1 септември догодина. А именно от тогава подпомагането трябва да започне по новия Закон за личната помощ, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. До тогава обаче заложените бюджетни средства ще бъдат изчерпани по сега действащите програми на социалното министерство.

Манолова реагира остро, защото при обсъждането законопроектът се орязва и заложени текстове отпадат. До повишаване на тон се стигна, след като депутатите не приеха заложеното обучение в законопроекта. Депутати коментираха, че в законопроекта няма заложени пари и е по-добре обучението да се махне, а когато има пари, да се направи промяна и обучението да се вкара отново в закона.

Отпадна и предложението на Надя Клисурска-Жекова от БСП, която поиска да се създаде Национална електронна система, през която може да се кандидатства за личен асистент.

Продължава разискването на текстовете и постъпилите предложения по проектозакона за личната помощ, който беше подготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и внесен от нея. След това той беше подкрепен от всички политически партии.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес