Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Кючуков: Случващото се в Ливан няма да реши основният проблем – палестинският

01 октомври 2024, 00:38 часа • 453 прочитания

В петък в ливанската столица Бейрут беше убит Хасан Насрала,  лидер на шиитската организация „Хизбула“. Палестинско движение „Хамас“ пък обяви днес, че лидерът на клона на групировката в Ливан – Фатех Шериф Абу ел Амин, е убит.

Още: Израел струпва войски на три места по границата с Ливан, обяви закрита военна зона (ВИДЕО)

Ел Амин е убит рано тази сутрин при израелски удар, който поразил дома му в палестинския бежански лагер в южния ливански град Тир. Заедно с него са загинали и съпругата, синът и дъщеря му. Народният фронт за освобождение на Палестина пък съобщи, че трима от лидерите на организацията също са загинали при израелски въздушен удар в квартал Кола, в централната част на Бейрут.

Междувременно в Йемен, израелски удари поразиха цели на бунтовниците хути в пристанищния град Ходейда. Израел предприе и няколко пресичания на границата с Ливан.

Още: Израелски сухопътни части влязоха в Ливан, задава ли се пълномащабно нахлуване?

„Това не е първият убит лидер на „Хизбула“, не е първата война в Ливан, но за съжаление това не решава проблемът, защото основният проблем е палестинският“. Това каза в ефира на bTV Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи.

По думите му друг голям проблем е, че за всеки един палестинец или евреин се радикализират десетки други за дълго време. „Действията на Израел поставиха в една твърде неуютна ситуация САЩ, основният им партньор на Израел. Това е страната, която има най-голямо влияние в региона, единствената, която има ресурс да спре ескалацията. Доскоро въпросът беше дали искат, с действията си Бенямин Нетаняху го обърна в дали могат“, коментира още Кючуков.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес