Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидия Руменова официално стана председател на Сметната палата

30 април 2014, 11:24 часа • 35398 прочитания

Лидия Петкова Руменова вече е новият председател на Сметната палата.

„За” кандидатурата на проф. Руменова гласуваха единодушно 95 народни представители, след ГЕРБ обяви, че няма да я подкрепи, предаде Агенция "Фокус". След гласуването тя положи клетва пред Народното събрание. Кандидатурата на Руменова беше издигната от Петър Кънев, Йордан Цонев, Румен Гечев, Корнелия Нинова и Жельо Бойчев.

"Аз съм отговорен човек и мога да работя с всички парламентарни групи, стига да работим в посока за усъвършенстване на контрола върху начина, по който се изразходва обществения ресурс", обяви от трибуната на парламента Лидия Руменова по време на изслушването. Тя благодари за доверието и не скри, че отчита голямата отговорност и очаквания.

Според Закона за Сметната палата председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

Лидия Руменова е фактическият автор на новия Закон за Сметната палата. Той беше внесен в парламента от депутата от ДПС Йордан Цонев, а основен защитник беше бившият заместник-икономически министър по времето на Жан Виденов Румен Гечев.

Руменова завършва право и започва кариерата си в Министерството на външната търговия през 1978 г. След това работи в Министерския съвет, в Министерството на отбраната, в социалното министерство и в Центъра за масова приватизация. От 2005 до 2009 година е съветник на министър-председателя Сергей Станишев по имотните въпроси

В Сметната палата е назначена в края на мандата на Тройната коалиция - юни 2009 г. и е работила там до 2011 година. За периода след 2011 г. в биографията й липсва информация.

Преди Руменова председател на Сметната палата беше професор Валери Симеонов. Той беше един от хората, които най-силно се противопоставиха на новия закон. В специално изявление на сайта на палата Симеонов посочи всички противоречия, които Румен Гечев изказа по адрес на досегашното устройство на палатата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес