Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кънев поиска от Борисов да спре обществена поръчка, ощетявала варненци с милиони

07 март 2016, 12:35 часа • 3079 прочитания

Лидерът на ДСБ Радан Кънев осветли обществена поръчка за сметосъбиране и почистване във Варна, която по думите му ще ощети варненци с 20 млн. лева за 5 години. Това стана на извънредна пресконференция в централата на партията.

Според него поръчките са проведени по крайно непрозрачни процедури.

Две фирми – консорциуми са спечелили конкурсите за почистване в пет варненски района. Те ще получат около 61 млн. лева в следващите пет години.

Печелившите са „ЗМБГ” АД, София и „Консорциум Варна 1” ДЗЗД, Варна. Според раздадените на пресконференцията документи и двете дружества са свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез фирма „Титан”, която ги контролира. Кирил Домусчиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Именно „Титан” чисти и най-големите райони в София.

Според думите на Кънев в конкурсите за Варна за отделните дейности двете фирми са спечелили, въпреки че са предложили средно с около 40% по-високи цени в сравнение с останалите участници.

Печелившите фирми победили в конкурсите благодарение на оценка на „техническите предложения” – те получили по 100 точки, докато конкурентите са с около 50 точки по този параграф.

Така двете фирми, свързани с Домусчиев, си поделили петте района (едната печели три, а другата - два района).

Любопитен факт е, че тръжната комисия е била сменена в движение.

„Все още няма ясен отговор от премиера защо бяха спирани обществени поръчки в последните седмици. На всички е ясно, че процедурите бяха опорочрени и непрозрачни. Сега обаче ние призоваваме Бойко Борисов да спре тази поръчка“, обърна се Кънев към министър-председателя.

Лидерът на ДСБ призова и компетентните райони да извършат разследване на възложителя за смяната на състава на комисията. По думите му трябва да се разбере и дали нагласената документация, която е дала 100 точки на избраните фирми и 40% по-висока цена, е минала през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по какъв начин комисията е допуснала подобна тръжна документация да мине.

Той беше категоричен, че нито ДСБ, нито Гражданската квота, нито Реформаторският блок ще има номинация в „порочната процедура за избор на новия състав на КЗК.

„В момента приключват задкулисните договорки, като се разпределят партийните квоти, зад които прозират ясно корпоративни квоти“, добави още Кънев.

Репортер на Actualno.com опита да се свърже с кмета на Варна Иван Портних, както и с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, но и двамата не отговарят на обаждания. Изпратено е и писмено запитване до КРИБ, КЗК и Агенцията по обществени поръчки.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес