Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красимир Мазгалов: Има необяснима разлика между техническия и политическия доклад на ЕК за България

21 ноември 2018, 08:30 часа • 2485 прочитания

"На практика ако се прочете техническия доклад се установява една необяснима разлика между него и изводите в политическия доклад на ЕК за България. Нека да си дадем сметка, че докладът е един политически документ, който не може да оцени положението, но в техническия доклад се споменават доста неща." На това обърна внимание Красимир Мазгалов от управителния съвет на Съюза на съдиите в България в коментар за изводите в доклада на ЕК за България.

"По отношение на независимостта на съдебната система – изискванията са изпълнени, в същото време в техническия докла четем, че продължава да има съмнение, че  при политическата квота, избрана от НС не толкова се залага на качеството на кандидатите, колкото на скрита договорка на политическите партии. Съмненията остават", допълни Мазгалов.

Относно делото за срутената сграда на ул. "Алабин", при което загинаха две млади жени преди 12 години Мазгалов обърна внимание на факта, че делото е продължило 12 години, от които 10 години се е водила досъдебното производство. "Две години е доста кратък срок за разглеждането на делото." категоричен беше той в интервю за bTV.

По думите му по отношение на това дело, а и на други, медиите създават предварителна настройка как точно трябва да приключи делото.

"Всички тези медии подемат кампания лично срещу съдията, говорейки че правосъдието е катастрофирало. Следва да има ясно и точно разделение, една линия, която да отделя свободата на изразяване, на легитимна критика и натиска. Те създават една атмосфера на страх, че ако не бъде взето правилното решение, те ще бъдат подложени на същия тормоз, както и предните съдии", каза още Мазгалов. Той допълни, че общият натиск върху всички колеги се отразява върху всички.

Според Мазгалов установяването на влошена медийна среда в доклада на европейската комисия е констатация, която буди недоволство. 

"И той е свързан именно с това предварителното създаване на очаквания за съдебно решение и санкциониране на съдията, който е постановил решението. Трябва да разберем, че решението на съда, зависи от доказателствата, които са събрани, което не е в прерогативите на съда – цялата тази верига от установяване разследване зависи от много други органи и лица по веригата", обясни Мазгалов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес