Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крачка назад: Пеевски се оттегля от конституционната комисия, избират нов състав

28 юни 2023, 11:43 часа • 4639 прочитания

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще напусне парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това обяви самият той днес, след като в Народното събрание се проведе лидерска среща, посветена на предстоящите промени в Конституцията.

След срещата стана ясно, че парламентът ще избере изцяло нов състав на конституционната комисия в близките дни.

Припомняме, че ДПС предложи депутата, санкциониран по "Магнитски", за член на комисията, с обяснението, че тъкмо той е в основата на предложенията на ДПС за промени. Това предизвика полемики, като в крайна сметка с помощта на "Възраждане" той беше избран за член на комисията.

Делян Пеевски обяви, че ще направи крачка назад и ще се оттегли, като обясни, че решението е ярко оцветените политически фигури да отстъпят пред експертите.

"Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой къде участва. Само тесни специалисти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, за да се видят основните линии", коментира Пеевски, като обясни, че трябва предварително да се разберат какво правя. Още: Христо Иванов и ДПС в сблъсък: Ще променя ли Пеевски Конституцията? (ВИДЕО)

"Правя крачка назад, в името на България, защото промените в Конституцията са неотложни", каза Пеевски.

Той обобщи, че има пълно съгласие за ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на два ВСС - един на съдиите и втори на прокурорите. Пеевски обясни, че фигурата на главния прокурор няма да се премахва заради конституционното решение от 2003. "Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма подобни събития, които имахме", обобщи той.

"Разбрахме се да направим преглед на цялата съдебна система", обяви още депутатът от ДПС като акцентира на съда, който също има нужда от реформа. "Българите трябва да получат бързо съдопроизводство, не са доволни от бавното съдопроизводство. Промените в Конституцията са само първата крачка", смята Пеевски.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес