Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коста Филипов: Македонският е променен български език

13 октомври 2020, 08:42 часа • 3894 прочитания

Има променен български език - крайно променен български език с политически средства. Така журналистът Коста Филипов отговори в ефира на bTV на въпроса има ли македонски език . "Не мога да разбера ината на Скопие. Какво им коства да кажат, че този език е на основата на българския, каквато е историческата истина", сподели той.

Според него в Северна Македония в момента за пореден път се води антибългарска кампания. "Антибългарнска кампания там е имало винаги с различна интензивност, обем и острота. Сега се проявява в една от най-лошите й форми, когато се засяга стратегическия интерес на Северна Македония – членството в ЕС", посочи Филипов. Той поясни, че на северномакедонците им предстои през декември, по обещание от Германия, която председателства Съвета на ЕС, да се проведе среща между ЕК и кабинета на Зоран Заев като първа крачка за започване на преговорния процес и тя трябва да се случи в Скопие, ако се постигне  консенсус със страните-членки.

България има своите резерви и те бяха изразени онзи ден, когато новият външен министър на Северна Македония ни беше на гости в София. Казаното му се изтълкува като червен сигнал, който поставя под въпрос тази първа конференция, отбеляза Филипов.

Правейки аналогия с процеса за присъединяване на Северна Македония към НАТО, Коста Филипов дописна, че и този път ще има външен натиск. "Заев предупреди македонския народ, че може да няма старт на преговорите, което се тълкува като зов за помощ към ментора на присъединителния процес – Германия", отбеляза той и предположи, че може Германия да ни повлияе. 

Езикът на северномакедонския премиер, по думите на Филипов е "нито братски, нито добросъседски, а най-малко европейски". Като аргумент той посочи старо социологическо проучване, което се изважда на преден план - че само 1% от населението на Северна Македония има добро отношение към България и българите и отбеляза условността на социологическите  проучвания там.

Запитан защо македонците имат толкова обидни изрази за българите, Филипов поясни, че е с години е налагано мнението, че техният най-голям враг са българите и разказа, че много хора в Македония се страхуват и крият роднинските си връзки в България.

По въпроса дали ще се откаже България от Гоце Делчев, Филипов отбеляза, че все пак се търси някаква формула и двете държави да излязат помирени и изрази надежда да се намери някаква формула, която да задоволи българската страна. 

"Когато видяхме договора от Преспа, видяхме какви пропуски сме направили ние и какво прагматичните гърци са вписали вътре", каза още Филипов. " Ние оставихме нашето поведение да зависи от резултатите на комисията, а тя от 10 месеца не заседава", коментира Филипов в навечерието на заседанието на смесената двустранна комисия, която е насрочена за четвъртък и петък.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес