Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колкото повече се бави, толкова по-скъпа става магистрала "Хемус"

18 юли 2024, 13:19 часа • 2107 прочитания

До три месеца може да се пристъпи към издаване на разрешение за строеж и строително-монтажни работи по лотове 4, 5 и 6 от магистрала "Хемус" и строителството да започне до края на годината. Това обяви председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев, който беше изслушан в парламента за напредъка на строителството на магистралата.

В отговор на въпрос на народния представител Йордан Терзийски от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България", Вълчев обясни, че от АПИ са избрали варианта за намален габарит до 27 метра и ограничение на скоростта до 120 км.

Според него по този начин няма да се забави началото на строителството, а също така ще се постигне и по-добра интеграция с изпълнените след това лотове 9 и 10. Още: 50 години след началото: Какво се случва със строителството на магистрала "Хемус"?

"Колкото повече се бави - толкова по-скъпа"

В изслушването участва и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която предупреди, че колкото повече се бави строителството на автомагистрала "Хемус", толкова по-скъпа ще става тя.

По думите ѝ едва сега започва истинското строителство заради саниране на обекта. "116 милиона лева по един договор се индексират, като индексацията е в размер на 30,6 млн. лева, или 32% от стойността на извършените дейности. По друг, за 2,7 млн. лева – над 500 хил. лева е индексацията. Строители не се отказват и продължават да строят магистралата", поясни тя. Още: Индексации за милиони на договорите за "Хемус" и пътя Видин - Ботевград

Коритарова съобщи, че има два варианта за строителството на АМ „Черно море“, но в МРРБ очакват ОВОС от екоминистерството. В единия са предвидени много съоръжения – тунел, мостове, виадукти. При другия също има много на брой съоръжения и се чака отговор от "Басейнова дирекция".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес