Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: Умопомрачаващо е, че прокуратурата не е направила един "Скайп" разговор с Божков

21 март 2022, 15:30 часа • 9353 прочитания

"Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай - има явна, публична информация, господин Божков го каза на кого ли не и за мен е умопомрачаващо българската прокуратура дори да не направи досъдебно производство, да не направи един "Скайп" разговор и да го разпита. Васил Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света - някой човек, който е подкупвал, ако се окаже, че е вярно, високопоставени лица, иска да признае за това, а от другата страна има прокуратура, която казва, че не се интересува, "Скайп" връзките не са начина за разпит. Българският данъкоплатец е платил щети от над половин милиард лева". Това каза премиерът Кирил Петков, догато инспектираше интерконекторната връзка с Гърция в Комотини. 

"И сега те се упражняват от сутрин до вечер да разправят дали това е било правилно или не. Фактът, че половин милиард от нашите пари са изтекли заради готовността на някои хора да приемат подкуп от 60 милиона в кеш, ако това се окаже вярно? И да нямаме желание дори да направим досъдебно производство по тази тема? Да не се разпитат партньорите на Божков? Той не е бил сам. Да не се разпитат секретарките в Министерството на финансите? Просто си затваряме очите и казваме "това не ни интересува". Ако говорим за окупирана институция, в този случай това е очевадно. И ако ние, като българи не кажем стига толкова, омръзна ни някакви хора да ни крадат милионите и милиардите на базата на личните възможности да се обогатяват... А не да коментираме дали господин Борисов е седял на дървена пейка или не", каза още Петков. "Има нов доклад от Министерството на финансите, което анализира как са се одитирали евросредствата от страна на министъра, който е отговарял за неговата изпълнителна агенция за одит на евросредства. Става ясно, че огромен процент от евросредствата под негово ръководство има само един допуснат участник", посочи той. 

"Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран само за левове или евро, той е корумпиран и това е начинът на неговото управление. Над 500 милиона е щетата на държавата, това са данните от АДФИ", обясни той.

"Ако правите корупция на едно място, това означава, че много вероятна злоупотреба и с евросредства, това е връзката. Когато става дума за евросредства, това вече не е само в мандата на националната прокуратура, а е и в мандата на европрокуратурата. Този доклад дава индикации, че е имало злоупотреби от страна на ръководството на агенцията под шапката на Владислав Горанов, когато е бил министър на финансите. "Одитният отдел, вместо да е пазител от корупция, започва да манипулира", заяви той. "Това споделих, а една такава информация има риск да предизвика потенциално обаждания, скриване на документи, укриване на доказателства", каза премиерът. 

"С г-жа Кьовеши говорих за няколко неща, които много ме притесняват. Че имаме случай като този, за който всички сега говорим, който не се разследва от българската прокуратура. Притеснително е, когато се свързат подобен тип поведения, потенциални рискове на управляващите, които са били отговорни за евросредствата, истински се притеснявам по какъв начин са били управлявани, защото дълбоко в себе си виждам, че тези статистики, няма пазарна икономика, в която да се предполага концентрация 90% от проектите да са само с един участник", допълни Петков.

"Представяте ли си джипове на "Аркад" в гаража на пиара на г-н Борисов? Тази тръба не се е построила за 12 години. Руската тръба се построява за 3 години. И изведнъж тук остават едни джипове, единият джип просто е останал безплатен при мъжа или при самата пиарка на г-н Борисов. Няколко джипа са оставени в Министерството на екологията, въпреки че има екологични проблеми, един джип е оставен в Министерството на енергетиката...Кой раздава така джипове, толкова скъпи автомобили просто така? Много натовски настроена партия, обаче някак си работи и с руски проекти, дава 3 милиарда от нашите пари за тези руски проекти и тези джипове, които просто така са оставени, не са продадени, не са върнати, просто са оставени на едни добри хора, които явно са им помагали. Да, по случая тече проверка", съобщи премиерът.

Още: Родната прокуратура не можела да разпита Васил Божков онлайн

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес