Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: 9-3 за бутона ENTER вместо за хората, КС доказа превзетата държава

26 юли 2024, 15:37 часа • 1692 прочитания

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разкритикува остро решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционна съдебната реформа, залегнала в последните промени в основния закон.

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Те бяха осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в рамките на Народното събрание, действащо при управлението на кабинета "Денков-Габриел", и предвиждаха разследване на главния прокурор, по-голям парламентарен контрол над квотата във Висшия прокурорски съвет и др. Сега реформата отпада ден след като Европейската комисия ни похвали за нея в годишния си доклад.

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората? Аз смятам, че не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена така, че да има хора в цялата структура, които не работят за справедливост, а за поддържане на "превзетата държава". Както при избора на (Борислав) Сарафов, целият Висш съдебен съвет гласува в строй, сякаш някой им натисна бутона ENTER.

Още: "Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Днес, след решението на Конституционния съд, стана ясно, че системата на "превзетата държава" иска тази липса на справедливост да се запази!", написа Петков в профила си във Facebook.

Ето какво още написа бившият премиер и депутат от ПП-ДБ:

"Против съдебната реформа гласуваха:

Трима от квотата на ГЕРБ/Росен Плевнелиев:

Маргарита Карагьозова Финкова (2015 г.)

Филип Димитров (2015 г.)

Красимир Влахов (2018 г.)

Четирима от съществуващата система:

Павлина Панова (2018 г.)

Таня Райковска (2015 г.)

Надежда Джелепова (2018 г.)

Соня Янкулова (2021 г.)

Двама от квотата на Румен Радев:

Янаки Стоилов (2021 г.)

Атанас Семов (2018 г.)

Краен резултат: 9-3 за бутона ENTER вместо за ХОРАТА. Разбира се, съдия Белазелков подкрепи съдебната реформа и беше от страната на справедливостта. За съжаление, една птичка пролет не прави".

Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни. Белазелков бе избран в КС по предложение на ПП-ДБ, а Атанасова - по предложение на ГЕРБ-СДС.

Още: Борисов за КС: Атанасова никога не ми е била дясна ръка - Белазелков ми беше лява ръка, в моя кабинет го правихме с Христо Иванов

"Пътят към оправяне на държавата ни е дълъг. Това ще е маратон, ще е щафета - но вярвам, че посоката е правилна и рано или късно ще стигнем там, където има СПРАВЕДЛИВОСТ и хората са СВОБОДНИ", написа Петков.

Още: Кой предложи текстовете в Конституцията за служебните премиери? Христо Иванов разяснява (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес