Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казусът "НПМГ": "Да, България" сезира МВР и прокуратурата

25 октомври 2024, 13:21 часа • 533 прочитания

След като по-рано този месец НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" алармира за натиск от депутата Ангел Янчев, информационните канали на "Възраждане" вече разпространяват списък с имена и адреси на преподаватели от училището. В резултат от "Да, България" подадоха сигнал до МВР и прокуратурата.

Припомняме, че с аргумент в сферата на "джендър пропагандата в образованието", депутатът от "Възраждане" Георги Хрисимиров превърна в държавен въпрос казус с ученик в НПМГ. Заради това, гимназията реагира с официална позиция и обвини "Възраждане", че я въвлича в предизборната кампания. Още: Казусът с НПМГ и "Възраждане": Отсъствия стоят зад "двойката", не Истанбулската конвенция

"Сезираме ви за извършени действия, накърняващи основни човешки права по отношение на българските учители, които поради действия на определени политически партии станаха част от нарочни списъци с имена на български преподаватели, за които се разпространява информация, че пропагандират джендър идеология", пише в сигнала.

Телеграм каналът на "Възраждане" не за първи път влиза в общественото полезрение със скандалното си съдържание. През юли 2023-а година там бе публикуван антисемитски колаж с бившия министър на външните работи Соломон Паси, а по-рано тази година в канала бе качен списък с имена на учители от Варна, обявили се против поправките на “Възраждане” в Закона за предучилищното и училищното образование. След последния случай името на канала беше променено от "Възраждане" на "Привърженици на Възраждане".

От "Да, България" настояват МВР и прокуратурата да се самосезират и извършат пълна, всеобхватна и обективна проверка. Още: Истанбулската конвенция изяде домашното на сина ми

"Включването на преподаватели в подобни списъци е абсолютно нарушение на техните законови права и пряка форма на поставянето им в дискриминационна изолация, поради обстоятелството, че са изразили различно мнение. Медийните атаки спрямо учителите накърняват честта и достойството им и причиняват редица неимуществени щети", посочва се още в сигнала.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес