Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: В Министерство на отбраната не е имало политически назначения

06 юни 2021, 09:14 часа • 1427 прочитания

В МО се работи както по закон, така и по вътрешни правилници и правила. Tова заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обясни, че за проектите за инфраструктура на самолетите Ф-16 и контролът върху тям се осъществява от МО и сертифицирането от САЩ. Абсолютно законно колегите от дирекция „Инфраструктура“ на МО са ползвали членовете на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Не знам какво притеснява служебният министър на отбраната, недоумява Каракачанов.

Той е сигурен, че експертите в МО са съблюдавали вътрешните правила. По мое време аз съм човекът, който е назначил проверката, увери Каракачанов и допълни, че в закона е важно какво пише и как се изпълнява. Или се чете одитният доклад, но когато има възражения има друг вариант – дава се на инстанцията в държавата за проверка. Аз съм направил точно това и не виждам какво е нарушението, подчерта Каракачанов.

По думите на бившия военен министър в тези четири години всяко едно нещо в МО, което можело да предизвика обществен интерес или да буди обществено недоверие, е проверено. Стотинката е цепена на две, за да може всички средства, които са отделени за МО да стигнат за максимум неща, категоричен бе Каракачанов.

Той посочи, че преди един министър да подпише нещо, трябва да мине през Института „Цветан Лазаров“, съответните дирекции, ресорен заместник-министър. Толкова много нива няма как да бъдат сбъркани, добави Каракачанов.

„100% някои е подвел служебният военен министър с някаква информация“, сигурен е Каракачанов. В МО с изключение на политическия кабинет, не е имало политически назначения от моя страна, даде да се разбере бившият министър на отбраната. В армията има достатъчно проблеми за решаване, отчете Каракачанов и напомни какво е направил той за четиригодишния си мандат.

Във връзка с наложените санкции по закона "Магнитски", Каракачанов заяви, че познава повечето санкционирани, но какво да коментира решения на чуждо правителство, което действало спрямо своето законодателство срещу чужди граждани. Преди година имало още един такъв случаи по отношение на магистрат. Какво да коментирам решенията на едно чуждо правителство, запита Каракачанов. 

Според него по отношение на наказаните, трябва да се проведат разследвания и ако се установят нарушения и са извършвали дейност, за която са обвинени, да бъдат санкционирани. "Оттук нататък е ход българската съдебна система - прокуратура и съд", посочи бившият министър на отбраната. 

За членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, Каракачанов заяви, че поведението на Македония в търсенето на различна подкрепа е неадекватно. РСМ се опитва да злепоставят България и това е видно, посочи Каракачанов. 

Той добави, че България получава една политика от Скопие, която е свързана с антибългарска политика. Докато Скопие не промени политиката спрямо България, Македония няма как да получи одобрението на България за Европейския съюз. За мен е удовлетворително, че служебният външен министър продължава политиката на редовния външен министър Екатерина Захариева, доволен е Красимир Каракачанов. 

Прочетете още по темата: Каракачанов: Атакуват ме популистки, пожелавам им приятно ровене в министерството

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес