Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: Руското влияние в България е по-силно, отколкото в Северна Македония

01 април 2022, 07:53 часа • 3144 прочитания

Руското влияние в България е много по-силно, отколкото в Северна Македония. Това заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов. И обясни твърдението си с това, че Македония останала по-дълго под турско робство и нямала основание да е благодарна на Русия, както и че Тито се скарал със Сталин.

Според Каракачанов било несериозно в Северна Македония да има украински сценарий, защото Северна Македония е член на НАТО. Той смята и, че премиерът Кирил Петков е поел ангажименти за Скопие, затова говори в съответния тон.

Каракачанов обясни пред БНТ и как още от времето на Борисов вървели историческите формулировки в македонските учебници, за да се поправят исторически несправедливости спрямо България. Много обещания има, но малко действия, е неговата теза.

Ексвоенният министър подчерта, че никой не иска да пращаме армия в Украйна, но и нямаме какво да предложим - ако дадем нещо, то вероятно няма да е годно за употреба т.е. с какво помагаме тогава. "За да влезем в НАТО, трябваше да си нарежем техниката – добре де, какъв партньор сме", попита той и посочи, че вариантът е ЕС да инициира мирни преговори. И обясни, че неговата логика като министър да си правим и поддържаме всичко военно, което е възможно, за да не сме зависими, включително от партньори.

За финал той защити и ДАНС с познато клише: "Всяка служба може да бъде пробита".

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 1.04. - Руските сили продължават прегрупирането си

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес