Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карадайъ: ДПС иска Възродителният процес да получи историческа оценка

01 юни 2016, 11:02 часа • 755 прочитания

На 29 май се навършиха 27 г. от силовото депортиране от страната на турци и мюсюлмани, станало известно като „Голямата екскурзия”. Това заяви днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация на парламентарната група в НС.

Повече от 360 хил. души са принудени бързо да изоставят домовете си, имуществото си и да потърсят убежище в съседна Турция и в Европа, продължи Карадайъ. В онова време през 1989 г. се нагнетява тревога, националистически страсти и ксенофобия в цялото общество, подчерта депутатът.

Мустафа Карадайъ се спря на хронологията на събитията от онези години, така както я вижда неговата партия. Според политика, Възродителният процес е изиграл важна роля за падането на режима на Тодор Живков.

Спазването на правата и свободите са в основата на демокрацията, но за тези престъпления няма наказани, констатира Карадайъ. Ние от ДПС искаме тези събития да получат своята историческа оценка. Убедени сме, че такава оценка ще има и тя ще обяви всички жертви за герои на българската демокрация, а свързаните лица с процесите за пионери на най-новата ни демократична история, каза той. Независимо от това през последните години отново сме свидетели на езика на омразата, който през последните 2 г. стана основен език на комуникация дори и от трибуната на НС, посочи депутатът. И днес се нарушават конституционни права на български граждани- правото на глас, правото на език. На всички искаме да заявим категорично- това няма да се случи и гарант за това е ДПС, заяви Карадайъ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес