Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова: Ще работя за наука, инвестиции и равнопоставеност (ВИДЕО)

05 септември 2023, 11:17 часа • 2106 прочитания

Две комисии в Европейския парламент изслушват днес българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова. Тя трябва да наследи Мария Габриел, която подаде оставка от изпълнителния орган на ЕС, за да стане вицепремиер и външен министър.

Още: Коя е Илиана Иванова - предложението на ГЕРБ за еврокомисар

Очаква се Иванова да поеме ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя ще бъде изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Изслушването ще продължи три часа. Кандидатът ще направи 15-минутно встъпително изказване, което ще бъде последвано от 25 въпроса от страна на членовете на ЕП. Преди края на изслушването Иванова ще може да направи петминутно изявление.

Веднага след изслушването ще се проведе заседание (при закрити врата), на което председателите и представителите на политическите групи на двете комисии ще оценят дали Илиана Иванова е подходяща за поста. След това Съветът на председателите на комисиите ще оцени резултатите и ще предаде заключенията си на Председателския съвет, състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи. На 6 септември, на заседание в 16 ч. брюкселско време, Председателският съвет ще извърши окончателната оценка на 12 септември ЕП ще трябва да гласува кандидатурата на Иванова.

Гледайте на живо изслушването тук:

"За мен е истинска чест да съм днес пред вас. ЕП е в основата на моята ангажираност към европейската идея от годините ми като евродепутат, като член на Европейската сметна палата. Това бяха определящи моменти за мен като политик и съм дълбоко благодарна за годините отлично сътрудничество, доверие и диалог. Днес за мен е чест да се изправя пред вас като кандидат комисар – в тази роля ще разчитам на експертния си опит, натрупан на предишни постове", започна встъпителните си думи Иванова.

"Европа беше изправена пред множество кризи. Отговорът ни беше бърз, решителен и ефикасен. Всеки от нас работи усилено, включително предшественичката ми Мария Габриел. Ще мобилизирам всички налични ресурси в ресора ми, за да постигнем амбициозните си цели", каза кандидатът от България.

Още: Лорер пожела успех Илиана Иванова в процедурата за еврокомисар

За какво ще работи Илиана Иванова?

Тя отбеляза три основни елемента в ресора си - ключовата роля на научните изследвания и иновациите, развитието на образованието и уменията, сближаващата роля на културата за нашето общество и обединяващата роля на спорта.

"Трябва да инвестираме в научните изследвания. Европа е двигател на научния процес, европейци са лауреати на Нобелова награда, лидери в областта на патентите и автори на изключително добри публикации. Но в областта все още има разпокъсаност, инвестициите са под определената цел 3% от БВП и доста по-ниски от тези на някои от световните ни конкуренти. Ще работя за стабилен и достатъчен бюджет. По дългосрочния бюджет на ЕС е заделено финансиране, но има и други възможности за привличане на инвестиции. Ще се съсредоточа върху развитие на авангардни технологии, ще подкрепя напълно инструмента на Европа за технологии за зеленото и цифровото бъдеще", каза Илиана Иванова.

"Географското разпределение на бенефициентите също е от значение. Нужно е ускоряване на работата по европейското научноизследователско пространство и новия научноизследователски център ще са също толкова важни за мен. Програма „Хоризонт Европа“ ще е ключова през идната година", добави тя.

Още: Илиана Иванова: Чест е кандидатурата ми за еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на ЕК

Основни приоритети

"Има редица ключови приоритети, по които искам да работя. Първо, да се опростят процедурите, за да стигнем до повече ползватели. Второ, ще се съсредоточа върху революционния новаторски потенциал на ЕС. Европейският съвет за иновации може да подсили слабата позиция на Съюза в областта рисков капитал. Ако бъда избрана на поста, ще следя за ефикасността на този съвет, ще водя диалог с ЕП по темата.

Трето, крайно време е да гледаме на „Хоризонт Европа“ и като на инструмент за водеща роля на ЕС в световен мащаб. Трябва да подсилим международното измерение на хоризонта, да се работи по-активно с трети страни.

Всичко това не би било възможно без най-ценния ресурс – европейските граждани. Затова е изключително важно да се инвестира в разнообразието на талантите, в развитието на уменията и в образованието. Затова приветствам не само отварянето на европейските програми към нашите страни партньорки, но и равнопоставеността на половете в обществото ни. Ще подкрепя разнообразието и насърчаването на повече жени да участват в програмите", заяви Илиана Иванова.

Според нея образованието е в основата на европейския начин на живот. "Това е основен модел за растеж в ЕС. Образованието е основен елемент в ресора ми и доизграждането на Европейското пространство за образование ще е сред най-важните ми приоритети. Трябва да работим по проблемите и предизвикателствата пред учителската професия. Ще продължа да работя за изграждане на университетските алианси, за европейска съвместна образователна степен, за цифрово образование – ще подпомагам членките в цифров преход.

"Ще работя за разгръщане на икономическия потенциал, ще си взаимодействам с колегите комисари и държавите за изграждане на мостове между изкуството, културата и др. По новия европейски Баухаус има проекти по Европейския зелен пакт. Европейският корпус за солидарност е сред най-прекрасните примери за приобщаване на следващите поколения и за интеграция. Ще работя с младежките организации и националните координатори, за да надградим инициативата", заяви Иванова.

Наред с културата и младежта, спортът е друга важна ценност, добави тя и отбеляза Европейския модел за спорта, от който ще се възползва.

"Осъзнавам отговорността, която ще нося в рамките на малкото оставащо време до края на мандата. Ако спечеля доверието ви, ще работя в тясно сътрудничество с всички евродепутати, с държавите членки, с международните ни партньори. Ако бъда избрана, ще работя като пазител на ефикасните инвестиции по този толкова интересен ресор и ще разгърна пълния му потенциал. Моля ви най-смирено за вашето доверие и одобрение", завърши Илиана Иванова.

Още: Комисия в ЕП: Няма конфликт на интереси при новия български еврокомисар

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес