Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калин Славов: МВР започна да прави много солови акции

15 ноември 2021, 07:36 часа • 5617 прочитания

"Много интересен феномен, който излезе през медиите е, че като че ли се появи една межда между прокуратурата и МВР. Сякаш МВР започна да прави едни солови акции, което от една страна е разбираемо, но когато започне да се къса веригата по пътя на наказателното правораздаване, се появява място за скептично разбиране как ще се развият производствата.

Така изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов коментира резултатите от президентските и парламентарни избори пред БНТ.

По думите на Славов много политици намерили причина да надуят политически балон. Видя се, че могат да бъдат овладени процесите с машинното гласуване. Въпреки това не получихме достатъчно добри обяснения за какво бяха тези допълнителни машини за гласуване, каза  Славов.

Там, където машините били развалени не били подложени на ремонт. Имало известни опасения, че допълнителното броене на разписки ще доведе до допълнителни забавяния, но макар и двойни избори за президент и НС, комисиите могат да се справят с това, посочи Славов.

Той добави, че появата на машините категорично спря начина на промяна на изборните резултати през СИК. Вече не е във властта на СИК какъв изборен резултат ще излезе от хартиените бюлетини или протоколи. Сега остана купуването на гласове, където предимно се купуват гласове от етническите общности, допълни Славов.

По отношение на изяждането на хартиените разписки, Славов посочи, че става въпрос за неуредица, недобра подготовка на самия избирател и за това, че СИК не е успяла да ориентира достатъчно добре избирателя. Има и такива реакции, завърши Славов. 

Още: Калин Славов: Най-честите сигнали за нарушения са за машинното гласуване

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес