Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кадиев предлага три пъти по-голямо намаление на субсидиите на извънпарламентарните партии

22 ноември 2013, 09:21 часа • 16656 прочитания

Субсидиите на партиите в момента са твърде големи. Това заявиха в студиото на Нова телевизия червеният депутат Георги Кадиев и бившият председател на СДС Мартин Димитров.

Двамата политици обаче предлагат коренно различни похвати, за да се промени ситуацията в това отношение. Според Кадиев промяната трябва да дойде от даваните средства за един глас за партиите, влизащи в парламента. В момента за един глас се получават 12 лева, а Кадиев иска да станат 6. Освен това той предлага да има еднократно 45 хил. лева за едно депутатско място.

„Много са парите. 6 евро на глас няма никъде в Европа. След това стимулира да направиш 1%, а не да направиш 4%. Трети недостатък – стимулира да се явиш само на парламентарни избори и 4 години да взимаш субсидия. Това означава намаление на парите за парламентарните партии с 17%, а за извънпарламентарните с 50%”, подчерта Кадиев.

Мартин Димитров обаче предлага друг подход – той иска да бъде сложен таван на субсидията, така че тя да не може да расте пропорционално на спечелените мандати.

„БСП и ГЕРБ взимат грубо по 1 милион лева на месец субсидия. Това прави 12 милиона на година. Такива пари не им трябват. Трябва да има таван”, заяви Мартин Димитров. „БСП иска да си запази нейната субсидия и да намали на останалите”.

Социалната политика на правителството

Димитров разкритикува мерките за догодина на управляващите, като каза, че вдигане с до 10 лева на пенсията е твърде малко. Кадиев обаче контрира, че няма повече пари и няма как да има по-голямо увеличение в момента.

Бившият депутат от СДС посочи, че пенсиите ще растат, ако расте и икономиката. Кадиев обаче отговори, че това не е съвсем вярно – ръст на икономиката може да има веднага, но отражение върху пенсиите ще има най-малко след година. Червеният депутат припомни, че за догодина се залага ръст на икономиката от 1,8%, което не е много, но е съизмеримо с икономическия растеж в Централна Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес