Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът издига Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН?

10 септември 2016, 12:32 часа • 16732 прочитания

Правителството официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това ще стане на извънредно заседание във вторник сутринта. Това твърди Клуб Z, като се позовава на свой източник от кабинета.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации, съобщи в Twitter, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

В следващ туит вчера Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Клуб Z твърди още, че снощи премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева. Очаквания за кандидатурата на Кристалина Георгиева имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Новото развитие на ситуацита се случва на фона на постепенното отпадане на досегашната номинация на България за генерален секретар от надпреварата за ООН. Вчера Ирина Бокова падна в класацията след четвъртото предварително гласуване сред кандидатите за поста на Бан Ки Мун.

При първото гласуване Бокова бе трета, при втората класация остана пета, при третата отново се качи на трето място, но след вчера отново остана пета.

Във всички гласувания първото място неизменно печелеше португалецът Антонио Гутереш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес