Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Денков" оцеля, ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС отхвърлиха вота на недоверие (ВИДЕО)

13 октомври 2023, 15:20 часа • 5907 прочитания

49-ото Народно събрание не прие първия вот на недоверие срещу кабинета на Николай Денков. Той беше внесен от опозицията, в лицето на "Възраждане", ИТН, БСП за политиката в сектор "енергетика"

Решението беше взето със 71 гласа "за" и 143 "против". Очаквано - срещу вота гласуваха депутатите от т.нар. "сглобка" - ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

В мотивите искането за сваляне на кабинета се обяснява как от "безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа" България е с "пречупен гръбнак на икономиката". В текста на мотивите се прави сравнение между затварянето на блокове на "Козлодуй", спирането на проекти, които щяха да разширят зависимостта от Русия като "Южен поток" и АЕЦ "Белене", и Зелената сделка на ЕС.

Основният повод за вота е внасянето на териториалните планове за справедлив преход от кабинета "Денков" в Европейската комисия. В мотивите се съдържат още заплахи за "риск от икономическа катастрофа" в "цели региони на Южна България", както и до "демографски колапс в нашата страна" при бъдещо спиране на въгледобива в маришкия басейн.

Управляващите отхвърлиха обвиненията, като посочиха, че тенденцията в Европа е да се заменят въглищата с други, екологично чисти енергоизточници. Те увериха, че ще бъдат изградени нови енергийни мощности, които да компенсират затварянето на ТЕЦ-овете, както и че ще открият нови работни места, така че заетите в сектора да не останат масово без работа.

Дебатите по вота на недоверие се проведоха вчера (12 октомври). Най-важното от тях можете да прочетете в този материал: Още: Дебатът по вота на недоверие: От "искате в Евразия" до "убивате енергетиката" (ВИДЕО)

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес