Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборният процес протича нормално и в страната

21 ноември 2021, 08:56 часа • 1274 прочитания

Изборният ден в област Плевен започна нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА Василка Митева, председател на Районната избирателна комисия в Плевен.

Всички 402 секционни избирателни комисии са започнали работа като в четири членовете са с един по-малко. Става въпрос за две секции в община Плевен и за две в Червен бряг. Според Митева работата в тези четири секции не е възпрепятствана, тъй като ръководството е в пълен състав.

На втория тур на президентските избори в област Плевен секционните комисии са с две по-малко. "Закрити са секции в община Левски, които на изборите миналата неделя са приемали гласовете на болни от COVID-19 в болницата и на избиратели под карантина", обясни председателят на РИК - Плевен.

В областта в 272 секции вотът ще е с една машина, а в 72 - с две машини. Общо са доставени 238 000 бюлетини за балотажа. Според избирателните списъци имащите

право на глас в Плевенско са над 236 000. В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално и в спокойна обстановка, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Всички 379 секции са отворили навреме. Не са констатирани проблеми с машините за гласуване. Общо 238 049 жители на областта имат право на глас на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В област Русе вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент започна нормално, като до 7.50 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 342, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе Милена Хинкова.

Тя обясни, че към момента няма проблем с машините. В две секции в региона не са се явили по един член от комисия, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна. Към РИК работи и онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона, те попълват информация за началото на изборния ден, за неговия край и за избирателната активност.

Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 избиратели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са осигурени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград.

Осемнадесет са допълнително разкритите места за гласуване. Те се намират в домове за възрастни хора, следствения арест, болници, Центъра за психично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест ковид секции, от които две са подвижни.

Избирателите с право на глас в областта са 203 116. За община Русе броят им е 144 506. Четири социологически агенции ще следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол". От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в деня на вота.

В Монтана, Варна, Бургас, Перник, Благоевград, Дупница и Пловдив изборният ден също започна спокойно. 

Още: Лозан Панов: Изборите, които направих, не могат да спечелят президентски мандат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес