Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборният ден ще продължава до 21 часа, реши правната комисия

18 април 2016, 15:47 часа • 657 прочитания

Изборният ден ще приключва в 21 часа. Това реши правната комисия в парламента при разглеждане на второ четене на промени в Изборния кодекс.

Това изменение беше предложено от ГЕРБ. Съгласно предложението изборният ден ще е от 7 до 21 часа. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов уточни пред журналисти, че който не е успял да гласува, ще може да упражни правото си на вот до 21 часа.

В досегашният Изборен кодекс, изготвен от Мая Манолова, изборният ден беше от 6 до 20 часа. Според управляващите обаче между 6 и 7 часа сутрин няма достатъчен наплив на желаещи да гласуват - затова те връщат предишното положение от кодекса „Фидосова“.

По време на днешното си заседание депутатите решиха и да има единен жребий за номерата на партиите в бюлетини. Така всяка една партия ще е с един и същ номер без значение в кой край на страната се гласува.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда това ще навреди най-вече на местните коалиции, които са широко разпространени у нас.

Народните представители от комисията отложиха решението си по опцията за президентско вето върху кандидатите на партиите за членове на ЦИК, предложена от Реформаторския блок.

Депутатите решиха и че няма да има машинно преброяване на бюлетините след избори. Предложението на ДБГ беше отхвърлено с 1 "против" и 11 "въздържал се".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес