Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИВСС поиска пълен достъп до банковата тайна на съдии, прокурори и следователи

18 септември 2017, 16:00 часа • 1763 прочитания

В декларациите за имущество и интереси магистратите да декларират съгласие Инспекторатът към ВСС да има достъп до фактите и обстоятелствата, съставляващи банкова тайна. Това е едно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), които главният съдебен инспектор Теодора Точкова изпрати на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

При изрично регламентиране в ЗСВ и фактическо получаване на писмено съгласие, Инспекторатът към ВСС ще получава сведения, съставляващи банкова тайна, без процедура по искане на разрешение от съответния районен съд. Инспекторатът към ВСС ще иска разкриване на банкова тайна само за съдиите, прокурорите и следователите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна.

Инспекторатът към ВСС предлага даването на съгласие за разкриване на банкова тайна да бъде изрично предвидено в ЗСВ, за да се избегне необходимостта от нотариална заверка на съгласието, каквато изискват кредитните институции съгласно вътрешните си правила. При изрична регламентация в ЗСВ магистратите ще дават съгласие за разкриване на банковата тайна без нотариална заверка, спестявайки време и средства.

От Инспектората към ВСС подчертават, че ще продължат да искат разкриване на банкова тайна не само за магистратите, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп, но за близките на всички съдии, прокурори и следователи – съпрузи, лица, с които са във фактическо съжителство, и непълнолетните им деца. С предложението банковата тайна да се разкрива от районния съд, в чийто район е постоянния адрес на магистрата или неговите близки, ще се преодолее противоречивата практика на районните съдилища относно местната подсъдност по тези искания, твърдят от ИВСС. Главният инспектор предлага да се запълни празнота в ЗСВ - Инспекторатът към ВСС да получава от БНБ наред с информацията за паричните задължения на магистратите и техните близки, но и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.

Срокът за проверка на имуществените декларации да е шестмесечен, а не тримесечен, е друго предложение за изменение на ЗСВ, направено от главния инспектор. Като причина се сочи фактът, че проверките на съответните декларации на магистрати се правели ръчно, а не с помощта на специален софтуер.

В случай на неподаване навреме на имуществена декларация, ИВСС иска и да има административно наказание не само за действащи магистрати, както е сега съгласно чл. 408а, ал. 1 от ЗСВ, но и на бивши такива.

Според ИВСС законовите промени ще намалят броя на съдебните дела, по които органът изрично иска разкриване на банковата тайна заради извършвана проверка на магистрат.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес