Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивелина Василева: Искаме да съкратим процедурата за обжалване екооценки, не да я отменим

28 юли 2017, 09:00 часа • 1561 прочитания

Промяната се въвежда при обжалване на екологични процедури, когато става въпрос за национални обекти. Това производство трябва да бъде съкратено - в рамките на шест месеца съдът трябва да се произнесе. Промените не ограничават правото на достъп до правосъдие. Съдебният контрол е наличен - има начини за обжалване и то от най-въхровния - Въхровния административен съд. Така бившият министър на околната среда и водите и председател на парламентарната комисия по околната среда Ивелина Василева коментира предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда, с които на практика се ускоряват инвестиционни проекти в национално значими обекти и се ограничава правото на граждани да го обжалват в съда по екологични казуси.

Според еколозите обаче по този начин се намалява реално възможността за опазването на човешкия живот. "Затова бяха въведени допълнителни текстове с изрична гаранция, че става въпрос за наистна стратегически значими проекти. В този смисъл притесненията на природозащитните организации не са основателни", обясни Василева пред bTV.

Тя припомни, че има случаи от забавяния от 1-2 години при обжалване на такъв тип процедури, като например Лот -2 От АМ "Струма" - повече от година, един от лъчите на метрото - повече от две години, пътят Бургас - Слънчев бряг - повече от година.

"Идеята не е да лишим хората от възможност да обжалват, а по-скоро да съкратим процедурата. Принципите на екологичното и европейското право не са нарушени. Това е изключение в закона, но ние държим то да бъде отнесено само и единствено до значимите проекти", каза още Василева.

Друг тревожен момент в предстоящите промени е това, че размерът на съдебните такси ще се обвързват със инвестиционните. "Това са притеснения, които се изразяват в обществото, но дебатите тепърва предстоят", каза още Василева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес