Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Костов: Политическата криза не е отминала

31 януари 2015, 15:00 часа • 31284 прочитания

"Страната още е в криза и след сформирането на правителството. Счита се, че излизане от политическа криза има едва тогава, когато измине една пълна година без предсрочни избори". Това коментира бившият премиер и лидер на ДСБ ИВан Костов.

Недоверието към втория кабинет на Борисов е по-голямо от недоверието към Орешарски, коментира Костов. Става дума за нетното недоверие - доверие минус недоверие, информира Дарик радио.

"Българските медии се вторачват в доверието, а не гледат, че истинската сила на едно правителство или парламент е да имат ниско общо нетно недоверие. При нас не е така", обясни бившият премиер.

Правителството не се ползва с обществено доверие, което да му даде енергия за необходимите успешни реформи. В резултат то трябва да потърси друг ресурс - слабостта на всички останали, между които и опозицията, да търсят решения. Тази теза застъпи още Костов. Той направи аналогия със ситуацията през 1990 г. и при кризата 1996 - 97 г., когато никой не е можел да направи нищо друго и е бил даден ход на много смели реформи.

Костов, който ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, коментира също, че българската финансова система, икономиката и енергетиката вече са изчерпали ресурса си на "източник на средства за потушаване на крайни политически напрежения и на социални искания", какъвто доскоро са били.

След политическите промени в Гърция е много съмнително, че проектът за газова връзка с България ще бъде довършен заради връзките на управляващите там с Кремъл.

 


Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес