Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН и "хартиената коалиция" в ЦИК скриха гласовете от машинния вот

20 февруари 2023, 16:24 часа • 5705 прочитания

Централната избирателна комисия взе спорно решение на днешното си заседание, с което в изборните протоколи ще се вписва общо броят на гласовете от машините и хартиените бюлетини. Това означава, че се скриват гласовете от машинния вот и няма да може да се прави сравнение между данните от устройствата и вписаното в протокола.

Решението беше прието с гласовете на представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП в ЦИК – партиите, които станаха известни като „хартиената коалиция“ заради връщането на хартиените бюлетини. Освен това от решаващо значение бяха гласовете на двама представители от „Има такъв народ“.

След разгорещен дебат между изборните комисари говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е номинация на „Демократична България“, напусна поста си.

Спорните промени в Изборния кодекс, които върнаха машината, но само като „принтер на бюлетини“, скараха членовете на ЦИК. На заседанието днес бяха приети предложенията на Емил Войнов, който е от квотата на БСП. Именно той поиска да се запишат в протоколите само сумираните резултати от различните видове гласувания и получи подкрепа от 11 души в ЦИК.

Това е с един глас над нужното - решения се приемат с минимум 10 от 15 гласа. ГЕРБ, ДПС и БСП разполагат с общо девет, като двамата от ИТН направиха разликата.

Опозиция на Войнов беше зам.-председателят на комисията Росица Матева, която направи няколко предложения, с които секционните комисии да броят и попълват в отделни графи действителните гласове за двата вида бюлетини – хартиените и отпечатаната от машината хартия.

В даден етап от дебата Войнов дори премина на страната на Матева, заявявайки, че така ще има повече яснота, но нейните предложения отпаднаха. Томов заяви, че изборният процес е поставен в опасност и затова не може повече да заема позицията на говорител на ЦИК. Сега това ще прави само Росица Матева.

Според Томов при варианта на Войнов има риск да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. Той подкрепи Матева, тъй като предложенията ѝ дават база за сравнение между двата вида гласувания. Според него СИК ще брои различните бюлетини поотделно и няма да има излишна работа, ако гласовете от различния вид вот се отчитат поотделно.

Против предложението на Войнов гласуваха само четирима - председателят на комисията Камелия Нейкова, която е номинация на ИТН, Росица Матева (номинация на "Изправи се! Мутри, вън!"), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (номинации на ДБ).

Припомняме, че хартиената бюлетина окончателно се върна с решение на 48-ото Народно събрание от 1 декември 2022 г. – по-специално с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. С промените в Изборния кодекс се въведе текст, който позволява в избирателната секция избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с такава за машинно гласуване.

Вотът от устройствата също ще се брои чрез отпечатаната от машината хартия, а не чрез кода, което според експерти и анализатори представлява поле за изборни нередности и манипулиран вот.

Президентът Румен Радев наложи вето над промените в Изборния кодекс, но то бе преодоляно в парламента.

ОЩЕ: Божанов: ЦИК маскира кашата на хартиената коалиция, обсъждаме обжалване

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес