Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли напрежение между ПП и ДБ за местните избори? Кирил Петков отговори

11 септември 2023, 19:00 часа • 4713 прочитания

В последните дни в публичното пространство на няколко пъти се появи информация за напрежение в коалицията "Продължаваме промяната - Демокрартична България". Причината - наближаващите местни избори и кандидатурите на двете партии за кметските позиции.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков потвърди пред bTV, че спорове между двете формации е имало. "Те бяха от най-хубавите спорове, защото всички бяха с брилянтни биографии. В няколко града събрахме отбор – Васил Терзиев и Борис Бонев в София, Ивайло Старибратов и Манол Пейков в Пловдив. Дава ми надежда, че ще имаме доста добри кандидати", каза той.

"Това, което се случи е, че имахме много дебати в общинските листи. В Пловдив и Варна сме 50 на 50. Няма да управляваме като коалиция, а като общност", подчерта той.

По повод информациите, че от ПП не са се съобразили с предложенията за кметове по места на ДБ, Кирил Петков беше категоричен, че двете формации се явяват заедно в цяла България. По повод листите за общински съветници, Петков обяви, че на много от местата номинациите на ПП и ДБ в тях са поравно. Още: Петков: Не е имало среща с Алексей Петров и Бойко Борисов, не сме говорили и по телефона

"Аз бих препоръчал да се излезе във ваканция поне две седмици преди местните избори, за да може голяма част от депутатите да се фокусират върху тях и ако има противоборство между различните партии да не се отрази върху националната политика в този момент" каза още Кирил Петков. 

Ротациите с ГЕРБ

"Ротацията вече започна да се случва, но смяна на министри в кабинета с премиер Мария Габриел ще има само при общо съгласие", каза още съпредседателят на ПП във връзка с ротациите на кадри в кабинета "Денков - Габриел", както и на ключови позиции в Народното събрание. Още: Лидерът на СДС призна, че ДПС участва в управлението

Петков обяви, че ПП-ДБ е показала, че държи на думата си със смяната на председателя на правна комисия в парламента. На 7 септември представителят на ПП-ДБ Стою Стоев беше освободен от поста, а на негово място беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП обясни, че смяна на министри след ротацията на премиерите ще има, само ако и ПП-ДБ и ГЕРБ се съгласят, че има нужда от такава – тоест едностранна промяна не може да има. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес