Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада за пътните ремонти

15 юни 2022, 17:48 часа • 2132 прочитания

След като министърът на финансите Асен Василев заяви, че ще даде на прокуратурата да разследва 2,4 млрд. лв. прикрито строителство, вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов обяви, че също сезира държавното обвинение по доклада на междуведомствената комисия.

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада на междуведомствената работна група за извършване на проверка на констатациите в него.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството разпореди на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията. Във връзка с това началникът на ДНСК днес издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.След като министърът на финансите Асен Василев заяви, че ще даде на прокуратурата да разследва 2,4 млрд. лв. прикрито строителство, вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов обяви, че също сезира държавното обвинение по доклада на междуведомствената комисия.

Регионалният министър в оставка ще иска проверка на констатациите в документа, който бе изготвен от комисия между Министерство на финансите и МРРБ. Той касае договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г.

"Министърът на регионалното развитие и благоустройството разпореди на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията. Във връзка с това началникът на ДНСК днес издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада", пишат от МРРБ.

Припомняме, че Асен Василев представи презентация как строителство за 2,4 млрд. лв. в горепосочения период е било прикрито чрез договори за текущ ремонт и поддръжка - т.е. има възлагане без одобрени инвестиционни проекти, без надзори, актове и гаранция. "Нарушени са поне 4 закона и материалите от доклада на комисията отиват в прокуратурата", заяви финансовият министър.

Темата беше повдигната по-рано днес, когато след заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков обяви, че 2,5 млрд. лв. били искани за незаконни строежи от МРРБ. Той даде за пример 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба стрували 2 млн. лв.

След това Гроздан Караджов даде пресконференция, на която каза, че е лъжа твърдението, че е искал да се плаща по тези договори. Той обясни, че става въпрос за извършването на строителни работи в рамките на понятието „основен ремонт“, които са възложени от държавата, но са в противовес на Закона за устройство на територията - сложен проблем, наследен от управлението на Бойко Борисов. Сключените договори за разплащане обаче следва да се изпълнят, защото евентуалното нарушение е на Възложителя - т.е. държавата.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес