Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И ДСБ е ползвала „Лийдуей”, Прошко Прошков отрича да е било за кметската му кампания

17 февруари 2014, 09:10 часа • 24085 прочитания

И ДСБ е използвала услугите на сдобилата се със скандална слава „Лийдуей Медия Солюшънс”. Това става ясно от публикация на разследващия сайт „Биволъ”.

Документ, публикуван от сайта, показва отчет на „Лидуей” от август 2011 година, когато е разгарът на кампанията за местните избори. От отчета се вижда, че има почти 100% съвпадение с действителните факти, а приложените коментари и тролски самоличности също се валидират. Те са били активирани в предизборната кампания на Прошко Прошков за кмет на София през 2011 г. Използвани са същите тролове и платени послания, като БСП през 2013-2014 година.

От „Биволъ” обаче посочиха, че има и несъответствия с документа, който е пратен на редакционната им поща – при роучване на метаданните правят впечатление веднага някои несъответствия: Файлът е създаден на 14.02.2014 г., час преди да бъде изпратен по мейла, но в графа "предмет" е отбелязано DSB WR 18-24.05.2011. В същото време в тялото на приложения анализ е описан период на обхвата му и той е: 15-28 август 2011 г. Сбъркано е името и логото на фирмата с нелепото "madia",вместо "media". Личат разлики в шрифтовете и неграмотна лексика: напр. "излезнаха", вместо правилно граматичното "излязоха".

Не съм ползвал платени тролове в кампанията си за кандидат за кмет на София. Знам, че ДСБ имаше договор за интернет обслужване, но в моята кампания не съм ползвал този договор, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Прошко Прошков, който сега е част от „България на гражданите” и Реформаторския блок.

Прошков сподели, че „е чул, че имало някаква наета фирма”, но че не знае да е водена от негово име чрез ДСБ кампания в интернет.

Пред сайта „Биволъ” ковчежникът на ДСБ от 2011 година Юлиян Войнов е признал, че тъмносинята партия е имала договор с „Лийдуей Медия Солюшънс” и той е отчетен пред Сметната палата. Според Прошко Прошков обаче писането на коментари в интернет на конвейр не носи никаква полза и не убеждава никого в дадена теза. Има една интернет мъдрост – когато един спор се проточи достатъчно, винаги се намесва името на Хитлер, каза Прошков, подчертавайки, по негово мнение, несъстоятелността на интернет троленето.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес