Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов пита партиите могат ли да свършат пет неща заедно без да се харесват (ВИДЕО)

11 януари 2023, 10:20 часа • 2883 прочитания

Не става дума за подкрепи, а можем ли да свършим пет неща заедно без да се харесваме, без да се разбираме. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента за възможностите на третия мандат, който президентът все още не е решил на кого ще връчи. До мандат № 3 се стигна след като правителството, предложено с първия мандат на ГЕРБ не бе подкрепено, а "Продължаваме промяната" върнаха втория мандат неизпълнен на президента. 

"Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента. Третият мандат има тази логика. Това не е мандат, който върви по политическата логика, в която политическите формации намират близост, договарят се и формират някакво мнозинство заедно", каза той. ОЩЕ: Борисов се извини на Христо Иванов и обяви, че ще подкрепи правителство на ДБ (ВИДЕО)

По думите му се е видяло, че формирането на мнозинство с първите два мандата е било невъзможно. 

Той заговори за технически кабинет и обясни, че това означава правителство, което има тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца. 

"Ние бихме поставили в центъра на работата на този кабинет работата по Еврозоната, в същия период е решителният момент, в който можем да постигнем Шенген. Това са ясни задачи. Това е кабинет, който ще свърши само тези задачи, той не е обединяващо звено между политически формации", подчерта още той. ОЩЕ: Мирчев: Ако сега има избори, няма да влезем в еврозоната през 2024 година

Съпредседателят на "Демократична България" коментира, че първо трябва да бъде връчен мандата, да се види дали има съгласие. "Очевидно е, че министрите трябва да са с профил, който да не принася политическото противопоставяне в кабинета. Това да са хора, които могат да носят отговорност", добави Христо Иванов. 

Той коментира, че "Демократична България" ще разговаря с всеки, който подхожда отговорно, като отбеляза още, че с БСП имат различия по отношение на войната в Украйна. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес