Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Освобождаването на Гешев е добра новина на трупчета (ВИДЕО)

16 юни 2023, 10:05 часа • 5049 прочитания

Ако трябва да се пошегуваме с прокурорския жаргон, освобождаването на Гешев е една добра новина на трупчета. Това заяви от парламетнарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Вчера (15 юни) държавният глава Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Дотук се стигна, след като на 12 юни ВСС реши да освободипредсрочно от длъжност Гешев по предложение, направено от четирима членове на прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. В подкрепа на решението на гласуваха 16 членове на съвета, четирима бяха "против

Той посочи, че това е резултат от двегодишно усилие, започнало с гражданските протести през лятото на 2020 г. Иванов коментира, че българските граждани са показали ясни, че не искат да търпят "безконторлна, дебелашка власт" и политиците са били принудени да се съобразят с това. 

"Има скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, го освободиха по същия начин, по който си го избраха в една процедура, която остави съмнения, на основания, които изобщо не бяха най-сериозните", каза Христо Иванов.

Според съпредседателя на ПП това не е достатъчно и са нужни промени в Конституцията, устройствените и процесуалните закони. Той заяви още, че трябва да се направят промени в съотношението на прокурорската и съдийската колегии на ВСС. "Съдиите трябва да се управляват от мнозинство, избрано от магистратската общност, а в прокурорската колегия трябва да доминира парламентарната квота, за да има реален обществен контрол върху работата на държавното обвинение", заяви той.

Трябват и промени в НПК, за да се спре злоупотребата с предварителните проверки и да се премахне фигурата на вечния обвиняем, която е предпоставка за "дела на трупчета", каза още Иванов. Още: Елена Йончева: От Гешев чухме много обезпокоителна информация по конкретни дела

За да се случи това, трябва да има разговор между политически партии, защото никой няма достатъчно гласове, за да направи тези промени сам. 

След него на трибуната излезе Мустафа Карадайъ. Той поиска председателят на парламента Росен Желязков всеки път да напомня на изказващите се, че още преди година и половина ДПС са внесли проект за промяна в конституцията.

"Освен празни приказки са нужни и действия", заяви той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес