Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Докато един пуши пура, друг променя дневния ред

24 юни 2023, 10:57 часа • 3128 прочитания

"Искаме ясен механизъм, при който с колегите от ГЕРБ всяка седмица да се сяда и да се обсъжда." Това обясни в студиото на Нова телевизия лидерът на "Да, България" Христо Иванов по повод декларацията от вчера вечерта на коалицията ПП/ДБ.

Христо Иванов обясни и че ако има ултиматум, то той е в посока, че не може да се продължава повече така: Не един да каже "да", пушейки пура, а после друг в пленарна зала да обърне дневния ред.

Лидерът на "Да, България" подчерта, че в декларацията няма абсолютно нищо ново и нищо неочаквано, а настояване да се спазват вече поетите ангажименти. "Очакваме да се спазват нещата от прочетената от Денков и Габриел декларация." "Не хвърляме кърпи, нашата категоричност е да реформираме страната и тя няма да стане бостан."

Ние не искаме да решаваме кадрови въпроси, а поставяме 7 точки, свързани с политики. ГЕРБ имат претенции и това е разбираемо и нормално, но трябва да има ясен формат за обсъждането на тези претенции. Трябва да има разбиране, че няма как страната да продължи както досега, посочи Иванов и подчерта, че това се отнася до всички партии.

"Сега ще бутнем перспективата на страната и обратно в политическата криза, защото някой си не е станал областен управител?"

Не може едно назначение, например на заместник-областен управител да се разглежда като хоризонт за разрешаване на проблемите в партийните структури и по места, смята депутатът, но без да уточнява нито за коя администрация става въпрос, нито дори и за коя партийна организация. Във всяка партия има определена нервност, това е нормално, посочи той, но настоя, че реформаторското управление остава безалтернативно и "трябва да покажем как променяме страната, как я реформираме". "Моята грижа е да се случи съдебната реформа, нямаме право да не опитаме и това е нашата отговорност", каза той.

"Не говорим за наши и ваши... Въпросът е как, а не въпросът е кой", настоя Христо Иванов. Интересен момент бе обаче заявката, че всички политически партии трябва да участват в този процес, включително и с назначенията, за да се излъчат истинските реформатори.

Според Иванов в ПП/ДБ нямат достатъчно доказателства, че с ГЕРБ имат една и съща перспектива за промяната в страната, а като пример открои инсталирането на Борислав Сарафов. "Акционери обърнаха съдебната реформа за секунди" и "явно има сделка", според Христо Иванов, в която участва и президентът Радев със скоростното подписване на указа за освобождаването на Гешев и назначението на Мария Павлова за заместник на Сарафов.

Освен това по думите на Иванов, единственият начин да се промени с управлението на страната - е да се промени управлението на службите, но и трябва да се създаде механизъм, за да се промени изцяло кадровата политика в страната.

"Въпросът не е кой, а как. Поставяме принципни въпроси от най-широк обществен интерес и без решаването им няма как - има един хубав английски лаф, че "играта не си струва срещата". Нашата категоричност не е да хвърлим картите, а да променим страната конструктивно и разумно. Няма да стане по старому", категоричен бе Христо Иванов.

В понеделник ПП/ДБ ще обяви номинацията си за кмет на София. Кандидатът ни е един съвестен и опитен мениджър , разкри той.

Още: Атанас Атанасов не иска коалиционно споразумение с ГЕРБ, а подкрепа за кабинета

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес