Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хампарцумян: Гуверньорът и подуправителите на БНБ са интерфейсът за Еврозоната

18 юли 2023, 08:32 часа • 1391 прочитания

Личността на гуверньора и на подуправителите на Българската народна банка (БНБ) са много важни, които са интерфейсът за Еврозоната на ежедневна база, правила и регулации.Това заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян пред bTV относно днешният избор, който ще се проведе в Народното събрание за избор на нов управител на БНБ. 

По думите му БНБ е независима институция, която взаимодейства с Европейската централна банка (ЕЦБ) и не бива да се дават някакви свръх очаквания на ЕЦБ. Изборът на шеф на БНБ е много важна и личността на Димитър Радев е безспорна, посочи Хампарцумян.

Според него политиците не знаят какво прави БНБ. 

Левон Хампарцумян добави, че няма в света гуверньор на централна банка, който да е директно обвиняван, че някоя банка е фалирала.

За присъединяването на България в Шенгенското пространство

Политическият анализатор Георги Харизанов заяви, че ако големите държави в ЕС искат България в Шенген няма проблем това да се случи. Нидерландия би се съобразила с присъединяването на България в Шенген, отколкото да заеме собствена позиция или позиция, която не кореспондира с политиката на Европейския съюз, посочи Харизанов.

Социологът Добромир Живков добави, че България е по-близо до Шенген, отколкото до Еврозоната. Политическата обстановка в Европа и това, което се случва в България с пренареждането на кабинета и изпълнителната власт, както и приемането на проевропейска политика, ще допринесе съществено за приемането на България в Шенген, смята Живков.

Още: Парламентът ще заседава извънредно, за да избере управител на БНБ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес