Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов не знае защо станало така, не вижда връзка между КТБ и Пеевски

15 ноември 2016, 09:00 часа • 3176 прочитания

Нямаме право да претендираме, че можем да управляваме самостоятелно като най-голяма политическа сила. Така „прочете” резултатите от президентските избори финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

Горанов призна, че след 10 години управление на практика може би има изхабяване. Нямам смислено обяснение защо се получи така, каза финансовият министър, според когото „не се виждаше” да е толкова ясна диспропорцията между управлението и народа. Със сигурност трябва да бъдем доста смирени – хората имат други очаквания и приоритети за управлението спрямо тези, които ние сме поставили, заяви Горанов пред Нова телевизия. Той обаче посочи, че „в цяла Европа” имало популизъм, че хората можело повече да харчат, отколкото изкарват.

В този ред на мисли Горанов трябваше да отговори на питане какво говори за ГЕРБ това, че подкрепя референдумът на Слави, след като го счита за популизъм. Това е демокрацията - съобразяваме се с мнозинството, след като не сме успели да обясним на хората ситуацията, беше тезата на Горанов. След като хората са пожелали това да се случи и е гласувано, темата е безалтернативна, добави Горанов защо ГЕРБ тръгва по пътя на популизма.

На въпрос не е ли това усещането, че властта „дебелее” и се обвързва с корпорации, Горанов отговори, че „и тук нямаме принос в световната история”, цитирайки Алеко Константинов. Трудното предизвикателство ще е да се направи анализ какво искат хората, без да ставаме заложници на популизма, подчерта финансовият министър. Ако зададем утре въпросът на хората искат ли да плащат данъци, нали е ясно какво ще стане, даде пример той. Според него точно този тип популизъм трябва да бъде избегнат.

Искаме кабинет "Борисов 3", естествено, категоричен беше Горанов. Ако с нещо сме виновни, може би през 2014 година трябваше да дадем нова възможност на гражданите чрез избори да ни преподредят, добави той.

Икономика

Владислав Горанов коментира и болната тема „КТБ”. Грешен модел на развитие на банка, даже е силно казано, че това е управление на банка, каза финансовият министър и контрира, че по времето на първото правителство на Борисов КТБ била „доста по-малка” и освен това била създадена по времето на Иван Костов (бел. ред. – ето кратка статистика на активите на КТБ в леове през годините, както и кое правителство управляваше. 2009 година – 2 035 883 000 (ГЕРБ) 2010 година – 2 702 755 000 (ГЕРБ) 2011 година – 4 044 378 000 (ГЕРБ) 2012 година – 5 637 169 000 (ГЕРБ) 2013 година – 6 740 901 000 (БСП и ДПС плюс Златния пръст на „Атака”). Това, което знам от българската прокуратура, е, че е в изключително напреднал етап по делото. Търсенето на персонална наказателна отговорност ще се реализира, сигурен е Горанов. Но има и друг аспект – икономическите последици. Според Горанов големият пропуск е изключително неудачният начин, по който тръгнала несъстоятелността на КТБ. Месеци наред това висеше, каза финансовият министър – не се плащаха влогове на българските граждани, нямаше синдик. Имаше само квестура, а през този период се случваха доста сделки, които затрудниха след това събирането на несъстоятелността, посочи Горанов.

Горанов не видя никакви директни връзки между КТБ и Пеевски и обясни, че името на Пеевски се споменавало, защото бил интересен.

Относно Бюджет 2017 финансовият министър обясни, че въпросът бил дали правителството в оставка имало право да каже как да се изхарчат парите на хората. Той коментира темата, след като вчера Менда Стоянова обяви, че ГЕРБ изтегля бюджета, но после Горанов каза, че правителството няма да го направи. Нас ни притесни, че между първо и второ гласуване на бюджета може да се допуснат „изключително популистки искания”. За пример той даде предложението на „Патриотите” за вдигане на минималната пенсия до 300 лева, което ще струва над 1 млрд. лева. Вчера (14 ноември) БСП е предложила да отпадне плоския данък, каза още Горанов. Страхът ни е, че този бюджет ще бъде срутен с популистки предложения, уточни той. И потвърди – няма да изтеглим бюджета, интересно ще е да сме на практика в опозиция, но да защитаваме рамка, която друг ще изпълнява в първите месеци на годината.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес