Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов: Машините не могат да бъдат корумпирани

22 юни 2015, 17:36 часа • 12305 прочитания

Машините не могат да бъдат корумпирани. Това министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръгла маса "ЗА икономика на светло", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той коментира усилията на държавата за засилване на автоматичния контрол на граничните пунктове.

"17 пъти за две седмици се увеличиха постановленията за пътни такси с монтирането на кантарите за граничен контрол", отбеляза Горанов. "Това, което предвиждаме, освен засилване на предприетите мерки и увеличаване на автоматичния контрол, е свързано с електронното управление и въвеждане на мониторинг", допълни също министърът.

По отношение работата на митниците на граничните пунктове според Владислав Горанов „там битката е денонощна“, като се работи по засилване на автоматичния контрол и премахването на човешкия фактор, като предпоставка за корупционни практики. Той припомни, че са уволнени 21 митничара на ГПП "Капитан Андреево" и са открити 4 фискални пункта на границата ни с Турция и Сърбия, както и на двете морски пристанища в Бургас и Варна.

Горанов също така съобщи, че във финансовото ведомство се разработва информационна система, която да бъде "надзорник" на информационните системи на НАП и Агенция "Митници". Така автоматично ще се наблюдава физическото движение на всички стоки, които се движат на територията на България в режим внос или в режим транзит, така че да се премахнат всички възможности за избягване на плащането на ДДС, обясни Горанов.

"Ако трябва да цитирам количествени данни за първите 5 месеца на 2015 г. са задържани 70 хил. литра спирт 11,8 млн. къса контрабандни цигари, близо 3 тона нарязан тютюн и 85 хил. литра горива, които са били извън режима регламентиран от законодателството. Преди няколко дни издадох наредба, с която променихме възможността за документиране на продажбите и ограничихме максимално използването на билети за предоставянето на дадени услуги", каза Владислав Горанов.

Какъв ефект за бюджета има криминализирането на невнасянето на осигурителни вноски може да прочетете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес