Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: Ако Радев ми предложи да съм пак служебен премиер, ще приема

05 август 2024, 18:09 часа • 1450 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако получи предложение от президента Румен Радев отново да оглави временно правителство, ще каже "да".

"Знаете, че в процедурата е в ход. Президентът чете списъка в Конституцията, който Конституционният съд остави в действие. Ако ми предложи президентът Радев отново поста, аз ще го приема – заради целия екип, с който работим. Не трябва да се срамуваме, дори напротив – вършим си работата, според мен, прилично. Да не забравяме, че организирахме прозрачни и честни избори, каквито не е имало до този момент", похвали се Главчев по време на брифинг в Министерски съвет на 5 август.

"В началото на този мандат, който ми беше връчен, казах, че основна задача са ни честни и прозрачни избори, да запазим европейския път, който е поела България преди 20 и повече години – и това смятам, че направихме. Последно, да решаваме проблемите, които възникват по време на нашия мандат – и това направихме. Да, ще приема", повтори служебният премиер.

Снимка: БГНЕС

"Първият, който бих сменил, е министърът на външните работи", пошегува се Главчев, тъй като това е другият пост, който заема.

Още: "Да не кажат, че сме се скрили": Още милиони за висшето образование от служебния кабинет

Изборът на нов служебен кабинет

Разговорът за назначаване на служебен премиер започна още преди връщането на третия мандат. Днес той бе върнат на Румен Радев от ИТН, като не беше изпълнен. Така президентът трябва да назначи ново служебно правителство и да обяви дата за поредни предсрочни избори. Междувременно 50-ото Народно събрание ще продължи да действа - съгласно последните промени в Конституцията.

Именно съгласно тях за служебен министър-председател Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още: Атанас Славов: ПП-ДБ работи за махането на Димитър Главчев като премиер

Настоящият премиер Димитър Главчев оглавяваше Сметната палата, преди да приеме поста. Той е бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ.

Днес председателят на парламента Рая Назарян отказа да стане служебен премиер в разговор с президента Радев: Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: "ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес