Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ възроди идеята за "карта на българина"

09 март 2022, 11:16 часа • 2709 прочитания

Парламентарната група ГЕРБ внася днес промени в Закона за личните документи, с които се предлага създаване на "карта на българина" за родната диаспора зад граница.

Депутатът от партията Радомир Чолаков поясни пред журналисти, че по този начин сънародниците ни в чужбина ще се почувстват "почти равни на българските граждани" да могат да влизат в страната, да оставят в родината си и да се ползват от редица права.

От групата се надяват на пълна подкрепа от останалите политически сили за проектозакона.

"Предлагаме на българската диаспора да не издаваме на границата "листчета с печатчета", както вчера каза премиерът", допълни Маноил Манев, а да се създаде карта на българина.

"Както има карта за пребиваващи лица, други карти", уточни той. По думите му документи за карта на българина ще могат да се подават, както у нас, така и зад граница във всяко консулство или представителство на България т.е. да може да се подават документ и тук, у нас, като се спазва предвидената законова опция за доказване на български произход.

Той отбеляза, че в законопроекта на ГЕРБ има включени елементи от този на ВМРО, който мина на първо четене в 44-ото Народно събрание.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес