Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ прекрати избора на нов състав на Комисията по досиетата

04 октомври 2017, 13:50 часа • 910 прочитания

Със 165 гласа "за", трима -"против" и 13 въздържали се парламентът прекрати процедурата за избор на нов състав на комисията по досиетата.

Припомняме, че миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ предложи Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата, но впоследствие политически формации и журналисти, университетски преподаватели и изследователи се обявиха против номинацията му. Тя бе критикувана и от президента Румен Радев. 

След това обаче от партията на Бойко Борисов поискаха отмяна на избора на нов състав на Комисията и се обяви срещу призивите за закриването ѝ. Веднага след това самият Антон Тодоров обяви във Facebook че Комисията по досиетата вече е в миналото му.

Същевременно миналата седмица БСП отново предложи комисията да бъде закрита, а вицепремиерът Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти") коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че от нея вече няма нужда.

В рамките днешния дебат "червеният" депутат Александър Симов заяви, че е притеснен от партийната кондиция на ГЕРБ, тъй като според него първо са бламирали лидера си Бойко Борисов, а сега свой кандидат за Комисията по досиетата в лицето на Антон Тодоров, за когото Симов обърна внимание, че се е самоопределил като холивудско чудовище и мумия.

На това Антон Тодоров от ГЕРБ заяви, че от БСП са мумии и ги призова "да се погледнат на какво приличат".

Депутатите се скараха от трибуната и заради стихотворение, рецитирано от Спас Гърневски от ГЕРБ за БСП.

В края на дебатите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към колегите си и ги призова да се отнасят с уважение към Комисията по досиетата и жертвите на комунизма. Според него е необходимо обществено обсъждане.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес