Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС призовават ВСС да не избира нов главен прокурор (ВИДЕО)

30 юни 2023, 13:00 часа • 5223 прочитания

ГЕРБ, "Продължавме промяната - Демократична България" и ДПС призовават ВСС да не избира нов главен прокурор. За целта те са предложили проект на декларация, с която този призив да излезе от Народното събрание.

Проектът е подписан от депутатите Бойко Борисов, Деница Сачева (ГЕРБ), Никола Минчев, Христо Иванов, Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски (ДПС). 

В мотивите на проекта е записано, че освобождаването на главния прокурор, последвалото решение за откриване на процедура за избор на нов, както и образуваното производство по темата пред Конституционния съд е създало сериозно обществено напрежение. Вносителите смятат, че българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила след широк обществен дебат и спокойна обстановка. Трите формации считат, че всичко това изисква избора на нов главен прокурор да бъде проведено след окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и след изменение на Конституцията и Закона за съдебната власт.

"Ние спазваме конституционния принцип за разделение на властите и в тази връзка не се месим в работата на съдебната власт. Нашата воля като народни представители за дълбока съдебна реформа, която включва промени в Конституцията, сме я заявили ясно. В тази връзка отправяме апел, молба към ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор до приключване на промените в Конституцията, както и до окончателното произнасяне на Конституционния съд" каза Рая Назарян. Според ГЕРБ, ако процедурата не бъде спряна, няма да се стигне до прозрачен избор на нов главен прокурор. ОЩЕ: Атанас Славов ще предложи спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор

"Счетохме, че е разумно да призовем Съвета, при условие, че има и конституционно дело, има и процеура за Конституцията. Не е логично съвет с изтекъл мандат да избира прокурор за седем години. Все пак този прокурор ще работи с новия ВСС. Някак си ни се струва, че няма легитимност за седем години да се предреши", заяви Делян Пеевски. Той уточни, че решението е на ВСС и че парламентът не се меси в съдебната власт. ОЩЕ: Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за ВСС

От своя страна Никола Минчев от ПП-ДБ обърна внимание, че ВСС е стартирал процедурата по избор на нов главен прокурор.  "Позицията ни е, че изборът на тази фигура трябва да се случи на първо място след промените, които предвиждаме в Конституцията и които по общото мнение и съгласие ще засягат както самата фигура на главния прокурор и органа, който го избира - ВСС", смята Минчев. Той заяви, че по-легитимен ще бъде изборът от обновения орган, отколкото сегашния.

Според него тази декларация не е намеса в работата на съдебната система, нито с нея се бетонира Сарафов на поста. „Той ще остане на този пост, но това е по-малкият вариант, отколкото да имаме нов главен прокурор от настощия, нереформиран, делегитимиран състав на ВСС“, смята Минчев.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес