Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ обеща 1 500 лв. минимална заплата. ПП-ДБ: Срамота, продавачи на мечти

10 март 2023, 08:38 часа • 4297 прочитания

Ние предлагаме брутна заплата от 3 000 лв., което означава минимална работна заплата от 1 500 лв. Това каза Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС по време на дебат в ефира на Нова телевизия на тема заплати, пенсии и доходи.

„Вие сте продавачи на мечти. Срамота“, отговори му Кристина Петкова от коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България”.

Попитана какви мерки ще предприеме коалиция ПП-ДБ, Петкова каза, че на първо място трябва да има редовен кабинет. "Ще гоним изпреварващ ръст на доходите. Досегашната практика минималната работна заплата да се определя от Министерския съвет обаче е грешна. Ще се стремим към 50% от средната работна заплата", каза тя.

„Когато говорим за нивата на доходи и бедност исторически ние винаги сме били най-бедни. Можем да обърнем тази тенденция. От 2 г насам приходите в хазната са се увеличили с 15 млрд. лева. Всичко е възможно с визия за утрешния ден“, заяви Петкова попитана защо България е най-бедна и най-ниски заплати и пенсии.

„България е спряла развитието си от две години. Разделението в обществото е факт. Върнахме разговора с 30 г. назад и говорим за хляб, кашкавал, за бедност и инфлация. Трябва да има редовно правителство. Дадоха се 500 млн. лева за избори. Провалени политици отново говорят, че ще има нови избори, защото на тях не им харесва резултата“, заяви от своя Костадин Ангелов.

На въпрос повишаването на заплатите и пенсиите ли е повишило инфлацията Ангелов каза, че е нормално те да бъдат повишавани, но трябва да се види откъде идват средствата и кой плаща сметките.

„Всичко се насочва натам, че има война. Но нека да кажем истината. Преди да започне войната инфлацията беше висока. Липсата на кадърно управление е причина за инфлацията“, каза той.

Петкова пък обвини КЗК, като каза, че тя не си върши работата, а ръководството й не е сменено.

„7 месеца бяхте на власт. Защо не сменихте ръководството на КЗК?“, попита я Ангелов.

Тя му отговори, че те са били на власт 7 месеца, но са повишили пенсиите, а ГЕРБ са били на власт 12 години и не са го направили.

„И какво могат да си купят пенсионерите с тези пенсии? Лекарствата са поскъпнали, храните също. Инфлацията изяде повишението на пенсиите“, заяви от своя страна Ангелов. И добави, че дават пенсии чрез заеми.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес