Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Марков: 46-ото НС да реши датата на президентските избори

10 август 2021, 19:20 часа • 5400 прочитания

Единственото нещо, което 46-ия парламент трябва да направи, след като партията на Слави Трифонов реши да не съставя кабинет, е да приеме решение за дата за президентските избори през есента. Това заяви пред БГНЕС Георги Марков, бивш конституционен съдия и депутат от ГЕРБ и СДС. Според него страната се намира в дълбока политическа парламентарна и институционална криза.

"Слаб парламентаризъм, слаби партии, липса на лидери. В момента 46-ото Народно събрание както се видя не може да излъчи правителство. Партии с по 13 или 30 депутати не могат да бъдат сериозни манданосители“, категоричен е Марков. В оставащото време до началото на септември този парламент трябва да реши дали да направи промени в Изборния кодекс и да се разбере за точната дата на президентския вот, е мнението на конституционалиста.

Марков също така подчерта, че въпросът не е само в това да има някакво правителство. "Трябва да има стабилно парламентарно мнозинство, ако искаме това правителство да изкара. Понеже няма стабилно парламентарно мнозинство, дори да се направи правителство след месец-два то пак ще падне. За това е логично да отидем на избори“, заяви той и припомни една от любимите си фрази, че ще наблюдаваме "избори до дупка“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес