Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Футболните агитки към МВР: Спрете да ни тормозите, не участваме в протести

14 януари 2014, 19:00 часа • 35297 прочитания

Оплакване от полицейски тормоз изразиха фенове от големите футболни агитки в България на специална пресконференция. Те заявиха, че са били викани на 10 януари за по няколко часа, за да подписват предупредителни протоколи, че няма да участват в провеждащия се този ден протест.

Над 50 фенове на големите отбори от цялата страна се събраха в Пловдив. Те излязоха с обща декларация, с която осъждат действията на полицията. Футболните фенове разказаха, че на 10 януари към 06:00 часа сутринта полицаи са ги прибрали от домовете им и са ги закарали в районните управления по местоживеене, тъй като МВР имало информация, че същия ден пред парламента се готвят кървави сблъсъци, които щели да бъдат провокирани от футболните фенове. Информацията е била във връзка с организацията във Facebook за "край на мирния характер на протеста"

В София били прибрани към 40 привърженици на „Левски”, в Пловдив 10 фенове на „Локомотив” и 10 фенове на „Ботев Пловдив”, информира Нова телевизия.

Футболните фенове се разграничиха от политическите протести и твърдят, че не са организирани от никого да участват. За арестуването си възнамеряват да сезират Европейската комисия, наели са и адвокати, за да съдят МВР. Особено разпалено се изказа един от лидерите на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето, който заяви, че "ние сме футболни фенове преди мач, по време на мач и след мач, но само тогава - през останалото време сме граждани". В "Часът на Милен Цветков" Дучето каза, че не иска да бъде притесняван и че не се занимава с организация на протести. Той призова политиците да работят за България и да видят колко дни пред парламента всеки ден има демонстранти.

МВР потвърди, че представители на футболни агитки са викани да подпишат предупредителни протоколи. Причината са сигнали за евентуално ескалиране на напрежението по време на протеста на 10 януари. От вътрешното министерство обясниха, че това са рутинни действия на полицията преди големи масови прояви. От там уточниха, че никой не е карал представители на футболните агитки да декларират, че няма да протестират.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес