Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фондация "Фридрих Науман" отрече да финансира партия ПОМАК

19 декември 2013, 13:04 часа • 57211 прочитания

Фридрих Науман Фондация за свободата (ФНФС) опроверга публични изявления за предполагаема връзка на фондацията с партия ПОМАК.

В съобщение до медиите се казва: "През последните седмици имаше голям брой публични изявления от различни лица в пресата и електронните медии в България, в които се твърди, че германската Фридрих Науман Фондация за свободата (ФНФС) ще сътрудничи, и дори финансира, европейски институт „Помак” и нова партия в България, партия ПОМАК. Тези оценки циркулират неоспорени, и без критичен преглед. Поради това е нужно ФНФС публично да коригира неверните и безразборни твърдения по въпроса.

1) ФНФС не финансира политически партии. Следователно, ФНФС никога не е финансирала, и няма да го прави в бъдеще, партия ПОМАК в никой етап от развитието й.

2) ФНФС няма каквито и да са контакти нито с европейски институт „Помак”, нито с партия ПОМАК като институция или някои от нейните служители.

3) ФНФС не е част от никакъв кръг, заинтересована група или мрежа, която по някакъв начин е свързана със създаването на партия ПОМАК.

4) С уважение към помашката общност, фондацията организира академична конференция, наречена „Помаци: хипотези за техния произход и модерна идентичност” в Смолян през 2012 г. заедно с Нов Български Университет и Института за изследване на близкото минало по повод 40-годишнината от принудителната смяна на имената на помаците.

Представените документи и резултатите от дискусиите бяха публикувани и редактирани от проф. д-р Евгения Иванова от НБУ през 2013 г. с помощта на Фондацията.

Този проект беше в съответствие с фокуса на Фондацията върху малцинствата, плурализма и гражданските права в региона на Югоизточна Европа и по света. За ФНФС и нашите партньори това са важни условия за укрепване на демократичните ценности, свободата и върховенството на закона. Публикацията представя широко разнообразие от аргументи по много прозрачен начин, включително критични оценки, които са били част от устните обсъждания. Нито конференцията, нито публикуването, има някаква връзка с въпроса за партия ПОМАК.

Ние очакваме никакви неверни твърдения и изявления за предполагаема връзка между ФНФС и партия ПОМАК да бъдат използвани в бъдеще, и при всяко съобщение за такава предполагаема връзка, ще бъдем надлежно уведомени за разяснение.

Съобщението е подписано от д-р Рене Клаф, регионален директор Централна, Източна и Югоизточна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия и Даниел Кадик, ръководител проект Югоизточна Европа.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес