Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансистът Васил Кендов свърза нивото на инфлацията с ангажимента ни към еврозоната

04 януари 2022, 11:41 часа • 8697 прочитания

Ето така се вдигат цените - двойно. Според НСИ инфлацията е около 6%.

От Нова година поскъпват банковите такси, такситата в София с 36%, природния газ за потребителите с 30% и т.н., пише финансистът Васил Кендов във Фейсбук.

Храните - сирене, олио, хляб ги оставяме настрана. Тях явно никой не ги потребява.

Ами така ще е, като сме поели ангажимент за влизане в еврозоната. Да припомням ли критериите от Маастрихт, завършва с въпрос обръщението си Кендов.

Припомняме, че още през 2017 година в своя интервю Кендов предупреди, че родната среда не предполага влизане на страната ни в еврозоната.

Българската икономика, българската инвестиционна среда, българската правна система и геополитически особености нямат нищо общо с тези на балтийските републики, за да се твърди, че и ние като балтийците, ставаме за еврозоната.

Да вземем само финансовия сектор – тук липсват основни регулации, липсва Финансов омбудсман, липсва Закон за фалита на физическите лица, няма Надзорен орган извън БНБ. Липсва електронно правителство, липсва реална възможност за групови граждански искове срещу корпорации и банки. В резултат има дефицит на доверие, няма инвестиции, обоснова тогава позицията си финансистът. 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес