Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фалшива тема": Министърът на отбраната обори "Възраждане" за изпращане на български войски в Украйна

25 май 2023, 14:26 часа • 1342 прочитания

В общественото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система и тази тема е много по-адекватна от фалшивата тема за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в парламента относно твърдения в общественото пространство за постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна. 

"Абсурдно е искането за такова изслушване, защото в Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано кой може да изпраща български въоръжени сили зад граница", посочи той.

"В Украйна се води класическа война и в тази ситуация единственият орган, имащ право да вземе решение за изпращане на въоръжени сили зад граница, е Народното събрание", заяви министър Стоянов.

По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към НС за изпращане на въоръжени сили в Украйна, категоричен беше той. Пропагандната машина не спи: Кой и защо плаши българите с мобилизация за войната в Украйна? (СНИМКИ)

Изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов по темата беше поискано от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Даниел Лорер от коалицията посочи, че то е по повод „"обилните твърдения както на партия "Възраждане", така и на БСП по време на последната предизборна кампания".

"Лъжите, че, видите ли, някой ще изпраща български военнослужещи в Украйна са много удобни, те са същите като вашите лъжи по отношение на ваксините", коментира той. "Ако искате да бъдете истински мъже, излезте и си признайте вандализма, който направихте в нашия град, и си изчистете сградата, която омърляхте", призова Лорер.  

От трибуната на Народното събрание Ивайло Мирчев от новата коалиция изтъкна, че ако Министерството на отбраната беше изпратило точни данни с броя на повиквателните, българите нямаше да бъдат разтрвожени за фалшиво разпространяваната информация от "Възраждане".

"Това е огромен проблем, защото ако знаехте и имахте такава информация и тя беше изпратена в моментите, в които "Възраждане" излизаше в предизборната кампания да лъже българските граждани, те щяха да разберат, че никой не отива в Украйна и никой няма да ходи в Украйна, тогава най-вероятно щеше да бъде много по-лесно да се успокоят и българските граждани", заяви Мирчев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес