Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европрокуратурата официално се сдоби със собствена сграда в София

12 октомври 2022, 11:45 часа • 1695 прочитания

Европейските делегирани прокурори у нас се сдобиха със своя отделна сграда. Тя се намира на ул. "Раковски" 134 в София, където се помещават офисите на НФСБ и СДС.

Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет, на което служебното правителство взе решение да предостави сградата на Висшия съдебен съвет за използването ѝ от европрокурорите.

"Тя може да бъде достатъчно добра, за да бъде настанена там Европейската прокуратура и да работи така, както нашето общество очаква, за да разкрие част от проблемите, за които дълго говорим", съобщи регионалният министър Иван Шишков.

Настоящото ръководство на Министерството на правосъдието, начело с Крум Зарков, още от началото на своята работа във ведомството постави като приоритет осигуряването на самостоятелна сграда на еврпрокурорите.

"Това ще покаже пред международните институции облика на България и стремежа да продължаваме борбата с корупцията. МП, макар че беше координатор между различни институции, заложи тази дейност като приоритет. С днешното решение този приоритет е изпълнен", заяви на брифинг зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Шишков уточни, че сградата е с акт за държавна собственост, а в момента е към областната управа. "Само в партера има частна собственост, тя си остава частна. Иначе в основната си част се предоставя на ВСС", заяви той.

На въпрос кога тя ще заработи като център на европрокуратурата, Павлова отвърна, че това трябва да бъде зададено като въпрос на ВСС, тъй като след предоставянето на сградата трябва да се извърши ремонт.

"Сградата е административна, няма да има разрешение за строеж, ще бъде извършен само ремонт", добави Шишков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес