Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски избори 2024: Кои са кандидатите за властта? Всички въпроси и отговори (СНИМКИ и ВИДЕО)

06 юни 2024, 08:00 часа • 16661 прочитания

В неделя България гласува на избори 2 в 1, а от тях зависи както залогът за бъдещата политическа стабилност или нестабилност в страната, така и представителите на България в Европейския парламент.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Какво избираме на европейските избори?

Изборите ще бъдат едновременно за националния и за Европейския парламент, като такава комбинация ще има за първи път в страната. Вотът ще определи новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание и 17-те български представители в Европарламента. Това са шестите национални избори за последните три години.

Още: Водачи на евролисти влизат в битка очи в очи за вота на младите хора (СНИМКИ)

В този текст ще се фокусираме върху европейските избори, които се провеждат на всеки четири години. В Европейския парламент България има общо 17 представители, а за целите на гласуването страната представлява един многомандатен район, т.е. партиите излъчват национални листи с представители за цялата страна.

Още данни от информационната кампания на ЦИК, може да видите ТУК.

Снимка: iStock

Кои са участниците?

В изборите за Европейски парламент участват 30 партии, коалиции и независими кандидати, а в тези за Народно събрание - 31. Претендентите за българския парламент са 6114 (от тях 4285 са мъже, а 1829 - жени), а за европейския - 418 (287 мъже и 131 жени).

Разгледайте листите с кандидати за депутати ТУК

Още: Изборите 2 в 1: Къде и как да гласувам на различен адрес или в чужбина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Номерата за европейския и за националния вот бяха определени от ЦИК чрез жребий. Комисията взе решение изтеглените номера за изборите за европейски парламент да бъдат запазени и за парламентарния вот, в случаите, когато формациите се явяват с едно и също наименование и състав на двата вота.

Вижте кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни ТУК.

Кой влиза и кой - не?

Броят на българските евродепутати в Европейския парламент е 17. Мандатите се разпределят между партиите и коалициите, получили действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота (която е около 5%) на изборите на 9 юни. "Бариерата" се получава, като се разделят 100% от подадените гласове на 17-те възможни мандата. Партиите и независимите кандидати, които не покрият този праг, няма да участват в разпределението на местата.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

В изборите за Народно събрание преференциалният вот може да пренареди кандидатдепутатската листа, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. За Европейския парламент бариерата за задействане на преференциите е по-ниска - 5%.

Още: Призив за честни избори: Всеки може да си "осинови" изборна секция

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес