Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето я прокурорката, за която Рашков казва, че не е повдигнала обвинение на полицаите, били протестиращи

17 август 2021, 15:32 часа • 14220 прочитания

"Вижте прокурорката Вероника Трифонова, която е отказала да образува наказателно преследване срещу полицаите-садисти, пребили протестиращи зад колоните, след което за награда стана европейски делегиран прокурор”, пише журналистът Атанас Чобанов, едно от лицата на "Биволъ" и Bird.bg.

Повод за това твърдение стана изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков, според когото прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, вече член на Европейската прокуратура, е  Вероника Трифонова. 

Справка показва, че тя е назначена за български европейски делегиран прокурор на 7 май тази година. Други двама кандидати – Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, са били отхвърлени, защото не отговарят на всички необходими критерии за допустимост. Одобрените български европейски делегирани прокурори вече са четирима.

Ето какво е написала Вероника Трифонова за себе си в мотивационното писмо, с което е кандидатствала за поста:

Изпълнявайки функциите на прокурор в Софийска районна прокуратура в отдел “Икономически престъпления” практическият ми опит е свързан с ръководството и надзора за наказателни производства за престъпления против собствеността и против кредиторите, които са от компетентността на районната прокуратура. В сферата на правосъдието, с процеса на глобализация и развитие на технологиите, престъпността доби нови измерения, международното сътрудничество и обединяването на усилията между компетентните институции на държавите е необходимост.

Считам, че образованието и професионалния ми опит биха ми позволили да изпълнявам функции на европейски делегиран прокурор. В работата винаги подхождам отговорно към разпределените ми преписки и дела, добре организирана съм и изпълнявам срочно и качествено задачите си. При изпълнение на ежедневните си задължения съм коректна и диалогична с колегите си и разследващите органи, както и винтяги подхождам с уважение в контактите си граждани и адвокати.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес